Omavarainen joulu

Jouluni ei ole omavarainen, mutta teoriassa se voisi olla ainakin omavaraisempi. Jouluun mennessä kellarissa on vielä juureksia ja mehua ja joulukinkku voisi olla omasta possusta. Joulukoristeiden ja kynttilöiden suhteen voisi olla melko omavarainen. Ja lahjoja voisi tehdä itse ainakin luonnon antimista, mutta näin ei käynyt ainakaan tänä vuonna.

Kasvimaallani on leudon loppusyksyn jäljiltä vielä muutama punakaali ja ajattelin niistä tehdä jouluksi punakaalilaatikkoa. Tänä vuonna ei ollut kesäpossuja, mutta ostin ystävältäni ankan pakastimeen ja ajattelin yrittää tehdä siitä joulupaistoksen :) Tässä ohessa olen treenannut oman turkkilaisen jogurtin tekoa onnistuneesti ja täysin epäonnistuneesti. En ole vielä selvittänyt mikä johti epäonnistumiseen, mutta eiköhän sekin vielä selviä :) Jovelan johannan uuniomenahillokeresepti jogurtin kanssa oli ihanan jouluisen makuinen!

Yhden jouluisen jutun suhteen olen kyllä omavarainen nimittäin joulukuusen :D Pihasta löytyy maljakkoon sopivia näreitä :P ja joulukoristeita olen saanut lahjaksi ystäviltä ja selvästi he tuntevat tyylini, sillä kaikki sopivat keskenään yhteen :)

Kynttilöitä olen valanut eri vuosina vanhoista kynttilänjämistä, mutta tänä vuonna ajattelin ottaa itseäni niskasta kiinni ja sulattaa nurkissa odottaneet mehiläisvahaklöntit ja valaa niistä kynttilöitä. Ensimmäinen sulatus onnistui ilman haavereita mehumaijassa kasvihuoneen puuliedellä.

Jouluuni kuuluu joulukuusen koristeiden lisäksi seimiasetelmat. Paimen on tullut seimelle jo lampaiden kera ja Maria ja Josef ovat saaneet tänä vuonna väriä vaatteisiinsa. Vielä odotan netistä tilaamani uuden sisäseimen saapumista postista. Lisäksi toivon pääseväni tutun harvennusmetsään hakemaan eläimille jouluksi havuja. Vuohet rakastavat mäntyjen oksien kuorimista ja hevosille menee kuusenhavut :)
Ihanaa joulunodotusta kaikille lukijoille!


Jovela https://www.omavarainen.fi/l/joulukuu2020/

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/12/luukku-7-monivuotiset-joulukukat.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/12/joulu-lahestyy.html

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-12/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/12/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-9.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/12/suuntana-omavaraisuus-osa-12-hiukan.html

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/12/7-luukku-omavaraisuus-ja-joulu.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/jo-joutui-aika-jouluhun/


Kommentit

 1. Kuusen suhteen ollaan täällä Leppämäessäkin omavaraisia. En ole päättänyt, teenkö jouluruokia rosollia ja lipeäkalaa lukuunottamatta itse. Onhan tässä vielä aikaa suunnitella!

  VastaaPoista
 2. Olen ollut pitkään pois blogimaailmasta enkä ole vieraillut sinunkaan blogissa. Lueskelin nyt vanhoja kirjoituksia ja ompas siellä tapahtunut kaikenlaista. Ihana tuo kasvihuoneen lämmitys systeemi. Huiput nuo sängyt vinttiin myös, kyllä noissa kelpaa päikkärit ja yöunet ottaa :) Kiva lukea omavaraisuudesta ja maalle muutosta. Itsekkin maalla asun ja vähän omavaraisuutta harrastan ja ehkä tulevaisuudessa vielä enemmän. Mukavaa joulun aikaa!

  VastaaPoista
 3. Harmaalla torpallahan on ihastuttavasti omavaraisteleva joulu tulossa!
  Tuon juggarin kanssa toisilla onnistuu heti ja toisilla menee hieman aikaa löytää sopivat lämmöt ja maut, mutta se kannattaa! Toivottavasti löydät pian sen oman tyylin tehdä jogurttia. Kokeile vaikkapa puolella annoksella kunnes homma pelittää :)
  Ihanaa jouluaikaa sinne :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari