Mikä on maakellarin sopiva ilmankosteus?


Maakellarini ulkovuoraus on yhä kesken, mutta se on ollut käytössä jo useamman vuoden. Ensimmäisenä vuotena pakkanen pääsi sisään ja muutama mehupullo halkesi. Sen jälkeen lisäsin etuseinälle eristettä ja pakkanen on pysynyt sen jälkeen ulkona. Juureksia olen säilönyt turpeessa ja ne ovatkin säilyneet kellarissa ihan hyvin, samoin kuin ilman turvetta säilöttävät perunat. Toissa vuonna kokeilin myös keräkaalien säilöntää kellarissa niin, että sidoin ne roikkumaan kellarin katossa olevaan tankoon, mutta kaalit homehtuivat. Ajattelin, että ilma on varmaan liian kostea kaaleille, kunnes nyt törmäsin Erkki Kaukomaan kirjassa satoisa vihannesmaa kappaleeseen nimeltä Varasto - korkea ilmankosteus.

Kirjan mukaan vihannekset sisältävät vettä 80-95% ja jos maakellarin suhteellinen kosteusprosenntti on tätä alhaisempi, luovuttavat vihannekset omaa kosteuttaan ilmaan kunnes kellariin syntyy kosteuden tasapaino. Eikä tässä mitään, mutta kirjan mukaan hyvässäkään maakellarissa ei suhteellinen ilmankosteus nouse luonnostaan yli 80%!  Suhteellinen kosteus voi olla sitä suurempi mitä alhaiselmi lämpötila on. Juureksille paras lämpötila olisi 0C, mutta peruna ilmeltyy alle 4C. Tämän lisäksi vihannekset kehittävät lämpöä hengittäessään, joten lämpötilaa on hyvä seurata ja tarpeen mukaan lisätä ilastointia. Kasvit kuluttavat myös kellaritilan happea ja erittävät kellarin ilmaan esimerkiksi hiilidioksidia ja etyleeniä, joka edistää kasvien vanhenemista.  Näitä kaasuja olisi hyvä poistaa kellarista varastoinnin aikana tuulettamalla sitä raikkaalla ilmalla, aina kun ulkoilma sen sallii.

Mikä on teidän maakellareissa luonnollinen ilmankosteus? Olen nyt seurannut omaani ja näyttäisi siltä, että ilmankosteus on ilman toimia jossain 70% tietämillä ja koska keräkaalit kaipaisivat säilytyspaikaltaan 95% suhteellista ilmankosteutta, syy ei olekaan tämän tiedon valossa liiassa kosteudessa, vaan liiassa kuivuudessa ja ehkäpä myös lämötila on ollut alkusyksystä liian korkea.

Tänä syksynä aion tarjoilla kellarilleni lisäkosteutta kastelukannusta sekä seurata ilmankosteutta ja ehkäpä testaan vielä kerran kaalien säilytystä kellarissa.

Kommentit

  1. Olipa kiinnostava postaus, joka poikii sen, että kiikutan kosteusmittarin kellariin. Meillä kaikki kellariin viety on säilynyt, vaikka minulla ei ole ollut aavistustakaan sen kosteudesta.

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen ollut huolissani liiasta kosteudesta, mutta hyvä tietää, että se on juuri toisin päin. Kosteusmittari on siis hankittava kellariin. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari