Talvivaatteet

Elämä torpalla aiheuttaa vaatetuksen suhteen tiettyjä tarpeita. Talvella on suojauduttava kylmältä, syksyllä kosteudelta, tallissa osumilta ja kesällä kuumuudelta ja ötököiltä.


Seuraavat vaatteet ja asusteet ovat kokemukseni mukaan tarpeellisia maalaiselämän talvivarusteita.

1. kelsiturkki

Omistan kaksi lammas- eli kelsiturkkia. Toinen on siistimpi ja lyhkäisempi takki ja toinen pidempi versio millä puuhastelen kotipihassa. Tuon siistimmän kelsiturkin ostin edullisesti tori.fistä ja muokkautin sen sitten nahkurilla itselleni sopivaksi. Olen ollut erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

2. merinovillakerrastot

Kerrospukeutuminen ja erityisesti merinovillakerrastot ovat hirsitalon asukkaan talven pelastus. 

3. huopikkaat

Huopikkaat ovat pakkaskeleille välttämättömät kengät. Tavallisissa talvikengissä varpaat palaleltuvat jossain vaiheessa, mutta huopikkaat pitävät lämpöisinä. Sisälle näitä ei kannata jättää sulamaan lumikuorrutuksen kera, tai seuraavan kerran pistää jalat kosteisiin töppösiin ;)

4. öljykangastakki

Alkujaan omistin sadetakin, mutta sitä ei tullut laitettua hiostavuuden vuoksi kovinkaan usein päälle. Lopulta päädyin ostamaan itselleni (myöskin tori.fistä) pihatakiksi öljykangastakin ja sitä on tullut käytettyä paljon. Se suojaa tuulelta ja sateelta, eikä hiosta kuten sadetakki.

5. kumisaappaat ja sievin työkengät 

Työjalkineina käytän sievin ah niin ihanan leveälestisiä turvakärjellisiä työkenkiä, mutta saappaiden osalta en ole vielä löytänyt lemppareitani. Aiemmat crocsin saappat olivat keveydessään täydelliset, mutta turvallisuuden ja kestävyyden osalta eivät yllä Sievin tasolle. Tällä hetkellä kokeilussani paksupohjaiset Hunterin kumisaappaat. Niistä toivottavasti naulat eivät mene heti läpi ;)

6. nastat

Käytössäni on kahdet erilaiset irtonastat kenkieni pohjiin. Pidän enemmän päkiänastoista, sillä niillä voi tarpeen tullen liikkua kantapäillä ja siten tulee vähemmän nastan jälkiä portaisiin ja ulkohuussiin. Välillä kuitenkin pitoa pitää olla koko jalkapohjan edestä.


7. talvirukkaset

Tämä kohta on talvipukeutumiseni suurin heikkous. Normaalit talvityöhanskat tai nahkarukkaset eivät kestä tallitöissä kuin hetken. Kaipaisin kestäviä luonnonmateriaalista valmistettuja rukkasia tai hanskoja, mutta monissa rukkasissa on nykyään teddyvuori, joka kuorituu hetkessä sormien kohdalta pois. Lapsuudestani muistan mummulta saamani kaninturkisvuoriset rukkaset, jotka kestivät todella pitkään. Pyysin äidiltäni viime jouluksi kestäviä rukkasia ja sainkin partioaitasta ostetut (kalliit!) Hestran rukkaset, jotka ovat nyt marmotin nahkakäsineiden kanssa testikäytössäni. Vielä en osaa sanoa muuta kuin, että vaalen keltainen väri on arka väri tallihommissa :D

Mitkä ovat teidän lukijoiden takuutalvivaatteet? Kommentteihin voi mieluusti ilmiantaa myös kestäviä talvirukkasia :)


Kommentit

  1. Armeijan vihreä villapaita! En ole toista yhtä lämmintä löytänyt, ja mukava päälläkin (ei kutita). Pitkävartiset villasukat myös ehdottomat. Talvikäsineet on ikuinen ongelma varsinkin hevoshommissa. Monia olen kokeillut, mutta parhaaksi ovat osoittautuneet ihan tavalliset villatumput, mieluusti kahdet päällekkäin. Ei palele sormet hevosella ajaessakaan.

    VastaaPoista
  2. Paras yhdistelmä on mielestäni (huovutetut) villatumput paksujen mokkanahkakäsineiden alla. Ja kotipuolessa aina sanotaan että lämmin tulee kun hartioilla on tarpeeksi lämmintä. t. Jämban P.S. Kivan mallisia kenkiä sulla ja nyt kiinnostuin tuosta öljykangastakista!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari