Erityistaitoni omavaraistelussa

 Tämän kuukauden omavaraisyhteispostuksen aiheena ovat omavaraistelun erityistaidot. Jollain taito voi olla kerhäys, toisella säilöntä ja kolmannella vaikkapa juustojen valmistus. Arvaatko mikä on allekirjoittaneen erityistaito?

Mutta ennen erityistaitoon paneutumista, käydään läpi harmaan torpan kuulumiset. Syksy on saapunut ja kasvukausi on päättynyt. Punnitsin enimmäistä kertaa elämässäni syksyn satomäärät. Keväällä asetin itselleni tavoitesatomäärät ja tässä kirjoituksessa vertasin tavoitteita saavutettuihin määriin. Punnintaan käytin kalavaakaa, jota käytän ponien heinämäärän punnitsemiseen. Sen verta helppoa tuo punnitseminen oli, että taidan jatkaa määrien mittaamista kiloissa myös ensi vuonna.

Kesän rakennusprojektit ovat jatkuneet syksyn hämärässä sen verran, että tallin lisäksi myös tallin takana olevassa huussissa on nyt katto. Uudessa huussissa on kattohuovat, suuri osa rimoista sekä ikkunat. Ponikatoksessa on nyt katolla aluskate ja kaksi laudoitettua seinää. 

Kuvassa uuden huussin rakennusvaiheet. Solis sai tehdä perustuksia varten maahan kuopan ja tuoda hiekkaa suodatinkankaan päälle. Ja kattotyömaalla Soliksen etukuormaaja piti kiini tikapuista :D

Ponien pihattokatoksen seinät ovat tehty navetan katon vanhoista ruodelaudoista sekä kanalan vanhoista laudoista. Oikealla näkyy muutama ihan käyttämätön jämälauta :D Hyvin sopii tällainen jämälautakatos tähän aitaukseen, jonka tolpat ovat kierrätystoppia ja laudat ovat kuormalaivoista puretut :)

Kasvimaata olen valmistellut talven tuloon uuden valkosipulipenkin, uuden kaalimaan, uuden mansikkamaan ja uuden kesäkurpitsapatterin muodossa. Auringonkukkamaassa rikkaruohot ovat päässeet vallalle, joten se joutui muovin alle. Valkosipulit menivät hieman liian ajoissa maahan, mutta tasapainon vuoksi marjapensaat ja hedelmäpuut saivat syyslannoituksen myöhässä ja vadelmat taasen leikkasin hieman liian ajoissa. Palsternakat ovat vielä kylvämättä ja kasvihuoneessa on vielä yrttejä ja kaaleja elossa.

Entäs se erityistaito, joko keksit mikä se on?

Erityistaitoni on unelmointi ja omavaraisuuden kannalta erityisesti unelmien pilkkominen pieniin osiin. Unelmien kuuluu mielestäni olla isoja, ei siis ihan sellaisia vasurilla tehtäviä mahdollisia juttuja. Koska unelmaa ei voi toteuttaa tuosta noin vain, voi sen pilkkoa pienempiin osiin ja keskittyä edes sen pienen osan toteuttamiseen. Jollekin unelma voi olla ulkomaanreissu, mutta mahdollista on vain matkalaukun osto, joten silloin aloitetaan matkalaukun hankinnasta ja sen jälkeen mietitään mitä toista pientä palasta voisi tavoitella. Usein unelma vaatii myös odottamista ja silloin voi esimerkikisi keskittyä johonkin toiseen unelmaan. Yleensä unelma vaatii toteutuakseen uskoa, työtä ja lopulta myös ihmeen. Eikä unelmointi ole aina mitenkään hauskaa ja helppoa. Välillä unelma sattuu niin paljon, että sen haluaisi unohtaa, mutta ikävä kyllä unelmia ei voi noin vain vaihtaa naapurin kanssa. Kullekin on annettu omat unelmansa. Itselläni on torpalla monta unelmaprojektia kesken. Pilkon unelmia pieniin palasiin ja edistän niitä ihan minimaalisesti, aina kun se on mahdollista :)

Mikä on sinun erityistaitosi omavaraistelussa? Kommentoi taitosi kommenttiboxiin ja klikkaa itsesi lukemaan seuraavista linkeistä muiden blogistien erityistaidoista.

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/apilankukka-ja-heinalaatikko/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/marraskuu2022/

Kasvuvyöhyke 2

Sarin Puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/11/tunnistatko-erikoistaitosi-omavaraisuus.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/11/suuntana-omavaraisuus-11-erityistaidot.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/?p=6057

Evildressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16733

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/erityisemäntätaijot

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/11/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-11.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/11/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/11/07/marraskuu-22-omavaraistelijan-erikoistaidot/Kommentit

 1. Unelmointi on hyvien asioiden suunnittelua ja hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

  VastaaPoista
 2. Ihania rakennusprojekteja! Mitä kaikkea kylvit nyt jo syksyllä?
  t. Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palsternakka ja valkosipuli ovat mulla syyskylvössä. Porkkanaakin kokeilin, mutta en nähnyt siinä mitään lisäarvoa. Palsternakoista sen sijaan tulee paljon isompia kun ne saavat talvesta etumatkaa.

   Poista
 3. Näin juuri! <3 Kaikkea ei aina ole mahdollista saada hetijustnyt. Mutta vähällä voi aloittaa, kerrostalon parvekkeella on meidänkin ekat tomaatit ja kesäkurpat kasvatettu :)

  VastaaPoista
 4. Ihana taito ja hyvä oivallus - voiko unelmia oikein muuten saadakaan toteutettua kuin lähestymällä niitä pala kerrallaan? Ja on muuten harvinaisen hyvännäköinen ponikatos!

  VastaaPoista
 5. Heh, hauskoja nuo sinun ajoitusajatuksesi. Eli keskimäärin kaikki hyvin! Mutta onneksi yleensä on niin, että ei se ole niin justiisa. Valkosipulinkin kasvatuksessa voi sattua monenlaisia ihmeitä, joskus ei onnistu mutta joskus taas hyvinkin, vaikka olosuhteiden luulisi olevan pielessä. Mutta kyllä sieltä aina jotain nousee!

  VastaaPoista
 6. Mä osaan rakentaa ja korjata mitä tahansa, minkä ihminen on tehny. Partapappa.

  VastaaPoista
 7. Unelmointi on kaiken perusta, mikään ei lähde liikkeelle ilman sitä. Ihminen ilman unelmia on pystyyn kuollut.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari