Kuinka usein pienviljelijä miettii logistiikkaa?

 Väitän, että pienviljelijä saa ajatella logistiikkaa todella usein, varsinkin jos tilan rakennukset ja toiminnot eivät ole täysin valmiit. 

Logistiikka sanaa käytetään yleensä viittaamaan tavaroiden kuljetukseen, jakeluun ja varastointiin. Pientilalla voi joutua miettimään vaikkapa polttopuiden kuljetuksen logistiikkaa, lumen varastointia tai heinän jakelua.

Rakennusten ja kulkuväylien suunnittelu vaatii logistiikkaa

Pienviljelijä joutuu miettimään:
  1. Millä välineillä rakennukselle kuljetaan? Rakennusaikana, normaalisti ja poikkeuksellisesti? Vaatiiko kulkuväylät kääntymistilaa esimerkiksi peräkärryille?
  2. Portaiden lisäksi joihinkin paikkoihin on hyvä olla myös rampin mahdollisuus.
  3. Mahtuuko ovi aukeamaan, jos katolta tulee lumet talon eteen? 
  4. Mahtuuko kottikärryillä tai traktorilla kaikista tarvittavista ovista sisään?
  5. Missä sijaitsee vesipiste? Missä vettä tarvitaan eniten? 
  6. Entä kulkumatka puuliiteriin? Tulisiko puuliiterin sijaita lähinnä taoa, vai saunaa vai kenties paikkaa missä polttopuut pilkotaan ja kuivataan? Vai voisiko puuliiteri olla liikuteltava?
  7. Ikkunoiden ja ovien suunnat kannattaa suunnitella niin ilmansuuntien kuin naapurirakennusten mukaan. Maakellarin suhteen tämä on erityisen tärkeää.
  8. Ennen kaikkea, on hyvä miettiä myös tulevaisuuden kulkutarpeita. Mitä laajentumissuunnitelmia pienviljelijällä on tilalle? Mitä mahdollisia muita kulkuneuvoja tontilla on tulevaisuudessa?

Kasvien sijoitus tontilla vaatii logistiikkaa

Pienviljelijä joutuu myös pohtimaan

  1. Mikä on tontin paras paikka esimerkiksi marjapensaille ja hedelmäpuille? Miten paljon ne vievät tilaa kasvaessaan? Miten ne saa parhaiten suojattua eläimiltä? Varjostaako toinen puu toista kasvaessaan liikaa? Onko lähellä "juoppoja" koivuja ja minkälaisia kulkuvälineitä pensaiden ja puiden ympärillä tulee kulkemaan?
  2. Vaikka kasvit istutetaan kasvuaikaan, täytyy sijoittelussa miettiä myös talvea, tuuliolosuhteita ja lumikuormia sekä erityisesti sitä, mistä lumi sulaa viimeisimpänä.

Varastointi


Pienviljelijä varastoi usein työkaluja ja erilaisia laitteita sekä ruokaa itselle sekä mahdollisille eläimille. Useasti työvälineet eivät vaadi lämmintä varastointitilaa, mutta ensimerkiksi mehiläishoitajan tarvikkeet vaativat hiirivapaata varastointitilaa. Lautatavara vaatii vaakasuuntaista tilaa ja esimerkiksi koneille yleensä riittää konekatos. Elintarvikkeet vaativat esimerkiksi kellaritilaa tai pakastintilaa ja eläinten rehut vaativat kuivaa ja hiirivapaata säilytyspaikkaa. Joitakin tarvikkeita pienviljelijä tarvitsee jatkuvasti, joten varastopaikan tulee olla helposti saavutettavissa. Toiset asiat voivat olla vähän hankalammin saavutettavissa, jos niitä tarvitaan vain satunnaisesti. Parasta olisi jos kaikille tarvikkeille olisi oma paikka, jolloin säilytettävät tavarat eivät ole hukassa ja niitä ei hankita turhaan uusia. Jos varastotilaa on vähän, kannattaa käyttää hyväksi kaikki seinä- ja kattotilat. Oma polkupyöräni esimerkiksi roikkuu huussin katossa koukulla ja tallin yläorsilla säilytän kerpuja.

Jopa lumenluonti vaatii logistiikkaa

Pienviljelijä miettii,

  1. mitkä kulkuväylät pitää pitää auki talvella? Kuljetaanko väylällä kävellen vai esimerkiksi autolla?
  2. Millä välineellä lunta luodaan? Linko vaatii pakkasunta, mutta se ei vaadi loivaa kolausväylää kuten lumikola.
  3. Mihin vedet valuvat lumen sulaessa? Ja mistä lumi sulaa viimeisenä?
  4. Aiheuttaako luodut lumikasat sulaessaan mutaisia kulkuväyliä?
  5. Millaisia kattoja on väylien läheisyydessä? Peltikatolta lumet tulevat vaudilla alas ja aiheuttavat usein kivikovan penkereen rakennuksen viereen. Lumiesteillä tätä saadaan estettyä, mutta joissain tapauksissa rakenteet eivät kestä sitä, että vain toiselle puolelle lappeeta kertyy lunta ja toiselta puolelta lumet tulevat nätisti alas.

Minkä vuoksi pienviljelijä ajattelee tätä kaikkea? Uskon, että hän haluaa vähentää itseltään turhaa työtä. Kulkuväylien levittäminen tai marjapensaiden jatkuva siirtely aiheuttaisi ylimääräistä työtä, joten hän haluaa ennakoida mahdollisimman monta logistista tarvetta. Lisäksi logistiikan suunnittelu parantaa työergonomiaa ja siten lisää turvallisuutta. Jos täytyy kuljettaa esimerkiksi painavia rehusäkkejä usein niin kapeaa väylää pitkin, ettei kottikärryjä voi käyttää apuna, aiheuttaa se lisäkuormitusta selälle.

Missä asioissa sinä mietit logistiikkaa?

Kommentit

  1. Hyvää pohdintaa ja listausta! On pitänyt monia asioita miettiä itsekin, kun on tarvittu erilaisia tarvikkeita tontille tuotuna. Mahtuuko esimerkiksi betoniauto pihaan ja vielä sieltä poiskin? Ja tietysti lumihommat, mihin puita kaadetaan ym.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari