Miten eläimet pärjäävät paukkupakkasilla?

Tätä kysymystä olen kuullut useasti viime päivien aikana. Ja kiitos kysymästä, eläimet pärjäävät ihan hyvin. Allekirjoittanutkin selviää, mutta voitte arvata millaista on hirsitorpassa, jossa ei ole ulkovuorausta, tuulensuojalevyja tai muita eristeitä. Pelkkä pakkanen ei ole niin paha kuin pakkanen ja tuuli. Silloin torppa jäähtyy tehokkaasti. 

Eläimet syövät samaa ruokaa niin tavallisena talvipäivänä kuin paukkupakkaspäivänä. Ponit ovat ympäri vuoden ulkotiloissa, eikä niillä käytetä loimia, vaan ne kasvattaat melkoiset karvapeitteet, jotka eristävät niin hyvin, ettei selkään satanut lumi edes sula karvojen päältä. Ainoa ero on heinämäärissä ja lämpimässä juomatarjoilussa. Heinää ponit saavat tavallista enemmän ja olkea on tarjolla vapaasti. 

Kanalani ja kuttulani ovat sen verta matalia, etten ole perustanut kanoilleni pehkua lämmitykseksi. Normaalina talvena vuohet lämmittävät  sen verta tilaa, että kanojenkin vedet pysyvät sulana. Paukkupakkasia varten kanalan eteisen katossa on lämpöelementti. Yleensä se on päällä vain muutaman yön talvessa. Vuohien pehku alkaa väistämättäkin palaa keväällä, ellen tee siihen välityhjennystä. Keväällä en usein kaipaa ylimääräistä lämpöä kuttulaan ja varsinkaan ammoniakkihöyryjä, joten yritän pitää vuohien pehkun sen verta kuivana, ettei se pala. Kanini asuu tallin kylmällä puolella ja sillä on vanhasta styroksisesta mehiläislaatikosta tehty pesä, jota se käyttää paukkupakkasilla, muutoin sille näyttää riittävän heinäkasat ja oma turkkinsa.

Koirani rakastaa lunta ja talvea. Umpihankisukellus ja katollaan lumessa kieriminen on parasta, mutta paukkupakkasilla leikattu tassu palelee, joten pysymme liikenteessä tai ulkoilemme lyhykäisesti kovilla pakkasilla. 

Talvella lämmitän takkaani aamuin ja illoin ja jos paukkupakkaspäivinä pidän keittiön hellassa valkeaa läpiä päivän. Samalla lämmöllä keitän kahvit ja lämmitän esimerkiksi lounaan. Saunan kiukaassa on pieni 15litran vesisäiliö, josta saan kuumaa vettä, silloin kun en halua tuhlata sähköä saunan lämminvesivaraajan käyttämiseen.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari