Kokemuksia Solis minipyöröpaalajasta


 Millainen on Solis minipyöröpaalain? Ensinnäkin se on pieni! Se mahtui hyvin henkilöauton peräkärrylle. Se kääntyy hyvin pienessä tilassa ja se tuottaa pieniä minipyöröpaaleja. Toiseksi se on helppokäyttöinen. Kurkistus peltien taakse ja heti tulee sellainen olo, että kuinkahan monimutkainen tämä on, mutta ehei. Muutaman kikan kun oppi, niin sillä paalaminen on superhelppoa.


Minun lainapeltoplänttini ovat pieniä, liittymät tieltä ovat kapeita ja ennen kaikkea säilytystilani ovat pienet, joten en voi hankkia isoja heinävehkeitä. Solis minipyöröpaalain on siis minun tarpeeseeni täydellinen ja lisäksi nautin kun paalit ovat helposti liikuteltavissa.

Solis minipyöröpaalain sopii 20-60 hp traktoreihin. Sen työleveys on 80 cm ja paalit ovat noin 50 x 70 cm eli noin 17 kg painavia. Paalaaja painaa 465 kg ja sen kapasiteetti on 80 - 120 paalia tunnissa. Valmistusmaa on Soliksen kotimaa eli Intia.

Ensi töikseni kuvasin kaikki paalaajasta löytyneet ohjetarrat, sillä ajan myötä tarrat voivat haalistua. Ja voin sanoa, että niitä tarroja on kohtuullinen määrä :D


 
Ihan alkuun ihmettelimme naapureiden kanssa, miksi paalain paalaa, muttei kierrä narua valmiiseen paaliin? Ongelma ratkesi vain tuon vasemmalla yllä kuvassa näkyvän metallitangon nostamisella pystyyn, vireeseen Sen jälkeen peltoon rupesi pullahtelemaan tiukasti naruun kiedottuja sieviä paaleja <3 

Itse paalaushan tapahtuu niin, että traktorista laitetaan kytkin pohjaan, voiman ulosotto päälle (540 kierr./min.) ja sen jälkeen sopiva vaihde silmään. Sitten nostetaan käsikaasuvipu tappiin (2500 kierr./min.) ja irroitetaan kytkin ja ohjataan traktoria karheelle ajetun heinän päällä. Kun paali tulee valmiiksi, paalaaja aloittaa ujeltavan hälytysäänen. Silloin polkaistaan kytkin pohjaan sekä ajovaihde pois ja pudotetaan kierrokset alemmas noin ( 2000 kierr./min.) muutoin lanka kerityy kerältä liian vauhdikkaasti ja jää helposti ulonevien osien taakse ja katkeaa. Kun metallitanko (langan ohjain) on palannut alkuperäiseen asentoonsa, painetaan paalaajan ainoaa painiketta eli sähköjohdon päässä olevaa vihreää nappia. Tätä pidetään pohjassa kunnes paalain on auennut ja paali on pudottut ketoon. Painikkeen vapautus sulkee paalaajan ja homma aloitetaan taas alusta kytkemällä ajovaihde silmään ja nostamalla kierrokset ylös sekä ajamalla kerheella eteenpäin.

Kun paalaajaa siirrellään tiellä pellolta toiseen, kannattaa välillä kurkkia taakse, sillä kuoppaan ajo voi aiheuttaa sen, että kuljetusasennon vipu tipahtaa linkun takaa ylös. Käytön jälkeen paalaaja puhdistetaan puhaltamalla paineilmalla heinän sulppu pois ja pinnasta voi putsata kevysesti sienellä ja pesuaineella.  Talveksi naru katkaistaan ja rulla viedään sisälle (lue saunalle) säilytykseen.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari