lauantai 31. toukokuuta 2014

Lantaa, traktori ja kaivinkone

Sain ystävälliseltä naapurilta lainaksi traktorin ja peräkärryn, joten helatorstai kului rattoisasti karsinoiden pehkua tyhjentäen. 12h työpäivän jälkeen talin 5 karsinaa ovat vihdoin tyhjät ja risusavottakin on edennyt. Mutta kyllä mun lihaksia särkee.. toki onnellinen voi olla siitä, että mulla on joitain lihaksia joita voi särkeä ;). Superonnellinen olen kuitenkin siitä, että mulla oli kaksi työmiestä apuna. Iskä autteli aamupäivän ajan ja ystävä tuli pelastamaan mut iltapäivästä. Enhän minä olisi edes itsekseni kyennyt peruuttamaan traktorin peräkärryä. Merkiltään ja malliltaan traktori oli sama kuin se millä mua on koulutettu, joten perusajaminen onnistui, mutta peräkärry on vielä osastoa "ei viitsisi kaataa mitään rakennusta".

Traktorin ajaminen on melkein kuin ajaisi autoa, paits että vipuja on paljon enemmän ja traktori on leveä eli sillä oikeasti pitää uskaltaa ajaa tien reunassa, ettei aja vastaantulevien kaistalla :D (reunassa ajamista ei sitten seurata eturenkaista vaan peilin kautta takarenkaiden linjasta)Kuvassa traktorin ratti, joka on yleensä traktoriin astuttaessa ylhäällä, poissa tieltä. Ylimmästä polkimesta kun painaa, saa ratin takaisin paikoilleen. Vasen poljin on kytkin, kuten autoissakin ja keskimmäinen tuplapoljin on jarru. Aivan oikeassa reunassa on tuo kaasu (kuvassa mitättömimmän näköinen poljin :D )Mutta sitten päästäänkin vaihdekeppeihin.. niin monikossa! Keltaisesta kepistä valitaan mennäänkö eteenpäin vai taaksepäin. Vihreästä valitaan vaihde ja sinisestä nopeusalue. (M=medium on ihan jees ensikertalaiselle)

Ja sitt vaan menoks :P ja lopussa kun on saanut traktorin pysähtymään ja vihreän vapaalle ja käsijarrun päälle..vedetään ratin oikealla puolella (katso kuva 1)olevaa punaista stop-nappulaa itseensä päin kunnes traktori sammuu ja sitten vaan avaimista virrat pois.. ja jos on ollut niin fiksu, että on käyttänyt valoja niin nekin olisi hyvä kytkeä pois päältä.
 
 Mutta jotta homma ei olisi niin yksinkertaista niin voidaan kääntää pää oikealle ja katsoa vipuja joilla ohjataan traktorin perässä olevia värkkejä.. Joh, katottu on, enkä tullut yhtään hullua hurskaammaksi. Jotenkin noi keltaiset nappulat liittyi siihen, miten peräkärry saatiin pois perästä :P

Mut sitten seuraavana päivänä sain puhelinsoiton: "haluatko tulla koittaan pientä kaivinkonetta?" Öö..joo?! :D


Tässä vekottimessa ei ole niin pelottavaa määrää vipuja, mutta vasemman ja oikean käden vipua pitää käyttää yhtäaikaa! Meinasin jo perua kokeiluni, kun tajusin, että tie menee ihan kaivuupaikan vierestä ja näin jo sieluni silmin jonkun Audin ajavan ohi ja mun painavan just sitä vipua millä koko kaivuri käännähtää hetkessä ympäri ja kauha työntyy Audin etulasista sisään.. 


 
 No loppujen lopuksi kiipesin Volvon hyttiin ja ihan käsittämätöntä kuinka sitä on mahdollista huitoa molemman käden vipuja yhtäaikaa niin että a) osuu oikeaan kaivantoon ja b) saa kaivettua maata kauhaan ja c) vielä siirrettyä sitä oikeaan kasaan. Älyttömmän kiva lelu! 

Sain siis kaikki karsinat tyhjäksi YHDESSÄ päivässä!! (Edellisvuonna kärräsin kottikärryillä lantaa parin viikon ajan) ja bonuksena sain vielä leikkiä traktorilla ja kaivurilla :)15 kommenttia:

 1. Tuollaisen touhuamisen jälkeen voi hyvin sanoa, että väsynyt, mutta onnellinen..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja mikä ihmeellisintä, lihasten kolottaminen meni ohitse reilussa päivässä!

   Poista
 2. Vau, hurjaa! Mäkin tahdon leikkiä kaivurilla, vaikka salaojaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Oli erittäin kivaa.. tollanen tekis mieli vuokrata omalle pihallekin ;) keksisin vaikka mitä pientä kaiveltavaa :P

   Poista
 3. Meidän museotraktorissa tuo sammutus toimii niin, että pitää kurottautua sinne koneen sekaan ja kiskoa eräänlaisesta rautalankaviritelmästä niin kauan että sammuu ja jos ei sammu, huutaa joku apukiskomaan :D

  VastaaPoista
 4. Hauskaa se koneilla ajelu ja työskentely on ja hauskaa myös se, että tänään ilmeisesti nähtiin susta melkein puolikas kuva eestäpäin. Vai? Takaahan sut jo kaikki lukijat tuntee. :DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takaa? :D kai musta on vain sivusta kuvia täällä

   Poista
  2. Nii muutes, nyt tarkemmin katteltuani ei profiilikuva ookkaa takaapäin otettu...
   Millos me saahaa susta oikee kunnon kasvokuva nähtäväks?¿

   Poista
 5. Mahtava meno! Voin vaan kuvitella mitkä adrenaliinit jyllää tuon puuhaamisen jälkeen :))

  VastaaPoista
 6. Ois jääny tuo traktori ajamatta monelta muulta! Siellähäno on liikkuvia osia kuin lentokoneen ohjaamossa! Hatunnosto! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Aattele mikä salaliitto! Traktorit laitetaan täyteen vipuja ja painikkeita niin ettei useat naiset uskalla siihen koskea, vaikka kuitenkin vain niillä peruspolkimilla pärjää ihan hyvin! Jos en paremmin tietäis niin epäilisin että, ne muut vivut on siä vaan huijauksena :P

   Poista
 7. Tommonen kaivuri olis kyllä kätevä..mies on siitä haaveillu jo monta vuotta, ei oo vaan keksitty mitään syytä miks sellanen olis kannattava ostos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mut jos kaivuri ei olekaan kuin auto vaan lähemmäs kuin prätkä, niin silloin sen ostoa ei tarvitse perustella järkisyin ;) Ei vaan, sitt kun on kaikki omat kaivellut niin vuokraa sitä 150e/vkonloppu kaikille naapureille, ni eikö se sitten ole järkevä :)

   Poista

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)