Poni-kuulumisia


Elmeristä on monasti vaikea, uskoa ettei sillä oltaisi ajettu aiemmin, sillä niin helposti se esimerkiksi oppi kuolaimet merkinantovälineenä. Viime talvena lähinnä ohjasajoin sitä ja se totteli hyvin apuja eikä köysiaisojen ja kovien aisojen vetäminenkään ei aiheuttanut mitään ihmetystä. Kesällä ostin vanhat koppakärryt, joihin ystävän kanssa vaihdettiin vanerit ja lisättiin vetokarttu. Teetätin verholijalla siihen vielä penkin pehmusteet ja maalasin rungon mustaksi.

Nyt sitten ollaan treenattu ohjasajon lisäksi kärryjen vetämistä ja se on mennyt hienosti. Suurin haaste tähän mennessä on tauolla palkkioporkkananpalan syöminen kuolainten kanssa, mutta Elmeri on suhtautunut haasteeseen oikealla aseteella eli "vain syömällä paljon porkkanaa voi tulla porkkanan mestarisyöjäksi ;)"


  
Ensimmäisellä kerralla avustaja veti ohjasajettavan Elmerin perässä kärryjä, jotta äänimaailma tulisi tutuksi. Sen jälkeen aisoihin totutettu Elmeri laitettiin kärryjen eteen ja kolmen avustajan avustuksella lähdettiin liikkeelle. (Yksi talutti, kaksi kulki aisojen vieressä, valmiina ottamaan aisat irti jos sellainen tilanne olisi tullut vastaan ja minä ohjasajaen kärryjen takaa) Mutta eipä avustajilla ollut muuta tekemistä kuin reippaan ponin kehuminen :) Seuraavalla kerralla harjoitusta jatkettiin jo taluttajan ja ohjasajajan voimin. Ja seitsemän harjoituskerran jälkeen kärryihin laitettiin nuori avustaja hetkeksi kyytiin. Hienosti meni sekin. Lopulta minäkin istuin pari kierrosta kyydissä. Kierroksia pihassa tosin ei ole montaa.. tarhan ympäri menee yksi kierros, tallin päädyssä toinen, ja talon ja saunan ympärillä kaksi muuta kierrosta. 

Tavoitteena on treenata tiellä vielä taluttajan kanssa, niin että Elmeri ei näe Wallua, jonka näkeminen on sille lähes ruokaakin tärkeämpää tai ainakin yhtä tärkeää ;) Ja sen jälkeen palattaisin pihakierroksille niin, että taluttaja kävelisi lähettyvillä. Tällä hetkellä piha vaan on paikoitellen aika liukas, mutta katsotaan jos pakkanen helpottaisi asiaa ja saataisiin jatkettua näitä harjoituksia kahdesti viikossa.
Ompelutunnille piti keksiä jotain ommeltavaa tai tuunattavaa ja kun törmäsin netissä blogiin jossa oli vanhoista toppahousuista tehty ratsastushame, niin pitihän sitä kokeilla. Ohjeita ei vaan ollut muuta kuin että toppahousuista polven alta puntit katki ja haarasauma auki ja etu- ja takapuolelle vetoketju. No kokeilemalla oppii.. esimerkiksi sen, että jos jättää housujen vetojetjuläpän paikoilleen niin etuosa jää vähän pussittamaan,  mutta jos etuvetoketju on vähän auki niin ei sitä huomaa :) Mukava bonus tuossa on isot taskut ja henkselit. Hinnaksi muodostui 10e vetoketjuista + 7e kirpputoritoppahousuista sekä kuminauhasta 3e
Tarkoitus olisi jossain välissä hommata Wallulle ratsutusta ja sehän vaatii sellaisen kivan pikku jutun kuin satulan(YÄÄH!). Sopivan satulan etsiminen tuntui suolta mikä upottaa jo valmiiksi, eikä siten houkuttanut yhtään. Mutta lähes vahingossa ensimmäinen Wallulle sovitettu satula istui selkään hyvin, mitä nyt paneelit olivat liian pitkät tuolle lyhyttäkin lyhyemmälle selällä. Tämän sovituksen perusteella metsästin wallulle Wintec pony cair satulan 15 tuuman koossa. Vielä pitää ostaa satulaan leveämpi kaari ja sitten voinkin alkaa etsimään ratsuttajaa sekä pehvan koon että osaamisen mukaan.


Wallu on ollut joulukuun treenin jälkeen pienellä lomalla, mitä nyt maasta on vähän käsitelty. Treenattu seuraamista ja pysähtymistä omalla paikalla eikä omistajan iholla kiinni. Lisäksi opeteltiin etukavioiden nostamista kuormalavan päälle , mikä oli Wallun mielestä alkuun ihan vastenmielistä, mutta kun se kekkas, että siitä saa porkkanaa ni avot sitä oltais tepasteltu lavalla vaikka kuinka. Seuraavaksi pitäisi vielä oppia seisomaan paikallaan neljä kaviota lavan päällä. Samoin peruutusta pää alhaalla treenataan ja pään laskemista pyynnöstä Samaan aikaan on treenattu erilaisiin hyppyihin siedätystä. Ja sitten seuraavaksi jatketaan ohjasajotreenejä.
Kommentit

  1. Voi, reipas Elmeri :). En ymmärrä ponien tai hevosten opettamisesta/totuttamisesta yhtään mitään, mutta siitä huolimatta juttujasi on mukava lukea ja seurata kehitystä. Video oli kiva - hyvältä näyttää kulku! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän sama juttu, enpä ole aikaisemmin mitään tiennyt hevosten opettamisesta :D mutta ei kai sitä auta ku opetella :) Eilen muuten ajettiin ensimmäiset 20metriä ilman taluttajaakin:) Kun vaan noi jäät sulais pihasta ja lähiteiltä.

      Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari