Omavaraisuutta vuonna 2018 osa 8: pieniä edistysaskeleita


Muistanette monen vuoden maakellariprojektini :) Sehän ei ole vieläkään valmis. Etuseinän tiiliverhoilu on kesken. Sen virallinen syy on etuseinän lisäeristys, mutta on tiiliverhoilu välttämätön myös ulkonäön vuoksi :D mutta pidetään se sivuseikkana.

Lisäsin rungon ja tulevan tiiliverhoilun väliin varmuuden vuoksi vielä finnfoam -kerroksen, jotta pakkanen varmasti pysyisi kellarin ulkopuolella. Maahan tein betonista pienen valun ja sen päälle aloin lisäilemään tiiliä ja laastia vuoron perään. Olen melko varma, että tämä ei ole fiksuin tapa asiaa hoitaa, mutta kun en keksinyt muutakaan, niin näillä mennään. Yläreuna vaatii pellistä listoituksen, samoin kuin katon reuna joten ne aion teetättää samalla kertaa.

Mulla ei ole ollut tätä ennen mitään kokemusta maakellareista. Enkä ole esim. tiennyt sitä, että kaikki kalusteet pitää viedä kesäksi ulos kellarista. Kalkkimaalauksen tiesin, mutten tiennyt, että oviaukkoon kannattaa rakentaa jyrsijän kestävä verkko-ovi syksyä varten ja että kellarin oikea ovi kuuluu sulkea vasta kun kellarin lämpötila laskee +3- +4asteeseen. (Ulkona lämpötila on tällöin yleensä nollan paikkeilla. Tämän tuuletuksen aikana juureksista haihtuvat turhat kosteudet. Mutta onneksi on netti josta voi näistä opiskella. Ensimmäisen puuhyllyni pilasin siis sillä, että jätin sen ympärivuotisesti kellariin ja kas se homehtui. Nyt oli sitten väkästettävä uusi hylly. Koska kellarin etuseinä ei ole vielä valmis, niin mehut eivät sijaitse etuhuoneessa vaan joutuivat nyt "väliaikaisesti" juuresten luokse.


Lisää kuvateksti

Hyllyn ja perunalaatikoiden lisäksi askartelin kellariin valot :) Tilasin Hong Kongista Stellan suosituksen mukaan pienen aurinkoenergiajärjestelmän kahdella ledivalolla. Se on lisännyt kellarin käyttömukavutta roimasti :)

Vielä pitäisi kiinnittää väliovi ja lisätä eristystä etu- ja takahuoneen väliin katonrajaan ja tosiaan jatkaa tiiliverhoilua ja ostaa reunapellit. Ilmastointiputken päähän ajattelin tänä vuonna lisätä kunnon poistoilma venttiilit. Ostolistalla on myös kosteusmittari.

Kasvihuonekin on edistynyt päädyn verran :) Vielä puuttuu toisen päädyn laudotus, takayläosan laudotus sekä ikkunoiden listotus ja sadevesirännit.Eläinkuulumisista sen verran, että Arvi muutti heinäkuun lopussa uuteen kotiinsa ja Lahja-kana ei palannut hautomisreissultaan eli todennäköisesti kettu tai supi (tai jopa pihani läpi kulkenut ilves) vei sen. Iloisempana uutisena kuvassa oleva Neiti Kani muutti luokseni viime viikolla :) Mehiläiset ovat myös hengissä ja hunajasatoakin on tullut. Mehiläisten talviruokintaan kuluu noin 24kg sokeria, joten sokeripusseja on tullut biojätepussitarpeen yli. Päädyin askartelemaan pusseista ensi kevääksi istutuspotteja. 


Kasvimaalta on ollut ihana käydä nostamassa satoa suoraan pöytään. Yksi lemppariksi tullut on ollut kolmen kaalin pata. Siihen on saanut omasta maasta keräkaalit (ne muutama mikä about onnistui) lehtikaalit, hunajan, valkosipulin ja sipulin sekä oheen perunat :) 
Toiseksi tein toisesta fenkolistani fenkoliperuna-salaattia ja oheen dijon-lohta, johon sain oman maan basilikat sekä salaatit ja tomaatit :)
Pientähän tämä omavaraistelu on, mutta niin ilahduttavaa <3 Siitä tulee niin onnelliseksi kun saa edes muutamaan ruokaan itsekasvatettuja kasviksia ja jonkinlaista omavaraisuutta talven yli perunoiden, mehun, chilin, kanamunien ja hunajan suhteen :)  

Oheisista linkeistä voit lukea miten muiden omavaraistelijoiden syksy on alkanut :)

https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2018/09/askeleemme-omavaraistelussa-92018.html

https://maa-tuskat.blogspot.com/2018/09/sato-2018.html

https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2018/09/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2018.html

https://maatiaiskananen.blogspot.com/2018/09/askel-askeleelta-kohti-omavaraisuutta.html

http://www.korkeala.fi/omavaraisuuttakohti-osa-8-sato/

Kommentit

 1. Oman maan sato on todellakin ihan parhautta <3 Mahtava tuo teidän kellari, aivan ihastuttava :)

  VastaaPoista
 2. Voi juku kuinka ihana kasvari <3 Kellarikuvatkin antoivat paljon kaivattua inspiraatiota, samoin kuin vinkit. Noista hyllyistä muistan sun ennenkin maininneen, mutta esimerkiksi tuo oven aukipitämisjuttu oli taas aivan uutta (ja hyödyllistä) tietoa!

  Tämä sinun blogisi on kyllä ihan huippu. Tuntuu, että aina, kun tätä luen, tulee jotain itselle tosi ajankohtaista uutta tietoa. Kiitos siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) kasvari on mallia ulkonäkö ennen tarkoitusta :D mutta kyllä se toimiikin. Mua mietityttää että mikä on hiirenkesrävää verkkoa mitä sais oven kokoisena.. eikös ne tyypit syö itsensä läpi lähes mistä tahansa.. menis niin hermot jos muutamat pienet lanttuseni menis hiirien suohin! Kiva kuulla etä blogistani on jollekin hyötyä :) sitä tavoittelenkin, että kaikkien ei tarvis oppia kantapään kautta jos mä oon kerran jo sen testannut :D

   Poista
 3. Jatkan tämän maakellarin seuraamista. Meille se pitäisi tehdä. Kun olet askeleen edellä saat kulkea kaikki kuopat läpi yritän sitten itse kiertää nämä montut. Onnea Hienolta näyttää jo nyt. Kateellinen kyllä kellarista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tää projekti onkin täynnä monttuja :D Oispa aiheesta enemmän kirjallisuutta..

   Poista
 4. kiva lukea näistä edistymisistäsi! varmaan olet netistä jo löytänytkin tietoa jyrsijä- ym. verkoista, mutta tässä yksi -> http://www.otokka.fi/tuotteet/metalliverkot/ - tuttu laittoi verkkoa katonharjalaudoituksen alle/päälle, ettei oravat pääse eristeisiin - remonttia tehdessä löytyi muutama oravanpesä villoista...

  hannah

  VastaaPoista
 5. Ihanan näköinen kellari ja näppärä tuo liitutaulumaali(?) hyllyjen reunoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :) juu liitutaulumaalia sipasin kylkeen että sain jotain merkintöjä hyllyihin..

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari