Hämälainen maatiaiskana


Omavaraisbloggaajamme pistivät pääsiäiseksi pystyyn kirjoitushaasteen ja aineena tällä kertaa on kanat :)
Lempi

Vuokrasin ensimmäiset kanani vuonna 2012 kesäkanoiksi, mutta kaipasin omia munia sekä kanojani talvella, joten eristin navettani sisällä olleen vanhan pukuhuoneen talvikanalaksi (samalla vanhasta saunasta tuli kuttula). Rotuvalinta oli helppo, sillä halusin paikallista maatiaisrotua ja hämeessä kun ollaan niin laji on hämeen maatiaiskana. Maatiaiskanarotuja on Suomessa useampi ja entinen MTT, nykyinen Luonnonvarakeskus (LUKE) koordinoi maatiaiskanojen säilytysohjelmaa. Säilytysohjelmassa on tällä hetkellä noin 12 eri kantaa.

Kana on mielestäni helppohoitoinen eläin. Kanalan lisäksi kanat tarvitsevat kattoverkollisen ulkoilutarhan. Tarhassa kanat voivat ulkoilla Eviran määräämän ulkonapitokiellon aikana (1.3-31.5)ja lisäksi tarha antaa tarpeen mukaan suojaa haukoilta ja muilta petoeläimiltä. Maatiaiskanalassa neliölle suositellaan 4-5 kanaa/kukkoa ja tuotantokanaloissa jopa 9kpl/neliö (lähde). Itselläni on tällä hetkellä kuusi kanaa ja kukko ja kanalassa tilaa on vajaa viisi neliötä. Kesäisin kanani vaeltavat pihallani. Ainoastaan kasvimaalle niillä on porttikielto liiallisen kitkemisvimman vuoksi. Näiden kahdeksan vuoden aikana olen menettänyt jollekin saalistajalle ainoastaan yhden kanani.

Maatiaiskanalle kanalan lämpötilaksi riittää +5c-10c. Tärkeintä on, että juomavesi ei jäädy ja ettei kanalassa käy viima. Kanalan varusteisiin kuuluuvat juoma-automaatti (vesikuppikin käy, mutta katosta roikkuva automaatin vesi ei sotkeennu eikä kaadu niin helposti kuin lattialla oleva kuppi). Kauralla ja muulle ruualle, kalkille sekä hiekalle tulee olla oma kuppi sekä mahdollisesti erillinen tuhka/hiekkakylpypaikka. Kanalan lattialle olen levittänyt eri vuosina erilaisia kuivikkeita (purua/hamppurouhetta/turvetta) Pehkua en ole kerran kokeilun jälkeen saanut palamaan, mutta tämä ei ole ollut ongelma, sillä vuohien pehku lämmittää näemmä kanalaa tarpeeksi verkkoikkunan läpi. Kanalani katossa on eläintentiloihin suunnitelu lämpöelementti, mutta käytän sitä vain oikein kovilla pakkasilla. Lisäksi kanat tarvitsevat orret ja orsien alle kannattaa asentaa kakkalauta, sillä kanat kakkaavat eniten yöllä orsilta. Kanalassa tulee olla myös munintakopit. Ulkotarhassa kannattaa rakentaa katos/tuulensuoja pohjois-itä suuntaan.  

Kanat aloittavat munimisen noin vuoden ikäisinä ja elävät n. 3-6 vuotta. Maatiaisrodut elävät yleensä pitempään, jopa yli 8 vuotiaiksi. Maatiaisen sivuilta luin, että ennätys olisi 21 vuotta! Eveliina (ainoa maatiaisristeystyskanani) on ollut minulla alusta lähtien eli hän on ehkä sen kahdeksan vuotta. Varmaksi en osaa sanoa, sillä en tiedä minkä ikäisenä sen ostin. 

Omavaraisuuden näkökulmasta kanat ovat loistava eläinlaji. Ne tuottavat pienellä vaivalla munia, lannoitetta ja mahdollisesti myös lihaa ja sen lisäksi (ainakin omat kanani) pitävät lehtokotilot aisoissa. Kanat ovat sekasyöjiä, joten selviävät hyvin kauralla, kalkilla ja monipuolisella kotiruualla. Halutessaan kotiruuan voi toki korvata esim. Luonnon punaheltta-munitusrehulla. Virvontaoksiinkaan ei tarvitse ostaa höyheniä kaupasta kun omistaa pari kotitarvekanaa ;)




Muut kanakirjoitukset:


  1. Caramellia (hämeenkannan maatiaiskanat)
  2. Maalaiskaupungin piha
  3. Ku ite tekee
  4. Riippumattomammaksi (tyrnävänkannan maatiaiset)
  5. Sorakukka
  6. Palokankaan pientila
  7. Rakkautta ja maan antimia
Jos käy niin, että luettuasi kanakirjoituksia alat miettiä kesäkanoja, niin Ruokaviraston sivuilta löydät muistilistan kesäkanojen pitäjille;)

Kommentit

  1. Mukavaa pääsiäistä sinne myös kanalaan... tuleekohan suklaamunia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei tullu kanalasta :D ja parempi ehkä niin, emäntä lihoaa muutenkin ihan kiitettävästi

      Poista
  2. Nämä kanakirjoitukset tekevät kyllä pahaa kanakuumeelleni :)
    Ihania kuvia, ne saivat heti haaveilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkanat on kiva mahdollisuus kokeilla ja lääkitä kanakuumetta..tosin syksyllä sitten niitä tulee ikävä :D

      Poista
  3. Ihana tuo Lempi <3 Hyvin saman näköinen kuin meillä ollut Harmonia. Valitettavasti kanahaukka nappasi Harmonian marraskuussa :( Pakko myöntää että tämä täysharmaa väri mitä hämäläisillä usein esiintyy vaikutti omaan kanakantavalintaani. Varsinkin kukot näyttävät ihan satuolennoilta kun väritys on hopean harmaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän Lempin sisko Lahja joutui jonkun petoeläimen saaliiksi, mutta se on ollut onneksi tähän asti ainut menetykseni.

      Poista
  4. Vähän naurahdin kun mainitsit kakkalaudan sillä meillä sitä virkaa pitää ikkunalauta. Kukolle olen yrittänyt paasata että jos valo häiritsee niin siirtyä ikkunan kohdalta muualle eikä pyllistää ikkunalle. :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari