Mielummin ylimitoitetut kuin alimitoitetut haaveet eli esittelyssä työponihaave


Tuossa yhdessä postauksessa minulta kysyttiin, että mitä aion tehdä työponeilla, joten päätin kirjoittaa asiasta oman postauksen. 


Lähtökohta 

Lähtökohta haaveelle oli tällainen: yksin metsässä asuva hevosia pelkäävä naisihminen sekä 1,5ha tontti. Osaamista hevosista oli lapsuudesta kahden alkeisratsastuskurssin verran.


Nykytilanne:Tarvikkeet:
 1. kahdet työvaljaat
 2. yksi työvaunu
 3. yksi etukärry
 4. yhdet köysiaisat ja vetokarttu
 5. yhdet juontoaisat (hitusen liian lyhkäset tosin)
 6. yksi parivetokarttu
 7. yhdet pariohjat ja paripuomiketjut
 8. yksi s-piikki äes


Resurssit:

 • kaksi ajolle opetettua ponia, jotka eivät kulje vielä synkronissa pariohjissa. Toinen näistä on allekirjoittaneen ja apujen aikaansaannos ja toinen on opetettu ajolle briteissä. Tuon jälkimmäisen opetusta täytyy osin uusia, sillä se on opetettu ehkä vähän liian nopeasti ja mahdollisesti ei ihan ponin ehdoilla.
 • emäntä, joka pelkää nyt vähän vähemmän hevosia ja on päässyt oppimaan jotain kursseilla.
 • ajottaisia apukäsiä <3

Täydellinen haavetilanne: • pelkäämätön emäntä
 • toimiva parivaljakko
 • mittaamaton apukäsivaranto :D
 • oma pelto, mitä lannoittaa, kyntää, äestää, kylvää ja niittää poniparilla
 • pieni pläntti metsää, josta hakea poneilla puut pihaan.
 • lunta, mitä aurata (talvisin :D )

Tarvikkeet:
 1. kippaava peräkärry kottikärryn korvikkeeksi etukärryn perään (fi)
 2. itsepurkava lantakärry (de)
 3. tukkisakset (sv)
 4. aura (fr)
 5. lautasmuokkain (es)
 6. etukärryyn paripuomi (fi)  
 7. kylvökone (Paul Schmit, luxemborgista on kehittänyt hevosvetoista kylvinkonetta, mutta ikävä kyllä sivut eivät yhäkään toimi http://www.schaffmatpaerd.org/)(lu)
 8. niittokone (harmi, ettei näitä näytä saavan Suomeen)(by)
 9. lumiaura
 
 
Onko kellään lukijoista samanlaisia ylimitoitettuja haaveita hevosten tai jonkun muun asian suhteen? :)

Kommentit

 1. Vau! Ei ole parivaljakolla ajaminen ihan helppo juttu, siinä on syynsä miksi joskus sanotaan että nimenomaan valjakkoajo on hevosurheilun kuninkuuslaji :) Mutta työhevosharrastajilta saa varmasti apua ja neuvoa ponien koulutukseen. Toimiva yhteistyösuhde ponien kanssa on tärkeä, joten erilaisista maastakäsittelykursseista jne hevosten sielunelämään liittyvistä koulutuksista voi olla apua. Mutta paljonhan tässä on jo tehty ja asiat etenemässä hyvää vauhtia <3 Itse olen hitusen arka maastoratsastuksen suhteen, joten se on nyt yhtenä tavoitteena tälle vuodelle, että pääsisi heppatyöparin kanssa kiertelemään lähimetsiä hyvällä fiiliksellä. Ajamistakin tekisi mieli opetella, onneksi lähellä on ponitalli missä pääsee halutessaan treenaamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta parivaljakolla voi olla helpompi ajaa kyin yksiköllä kun hevosilla on parissa toisensa tukena, mutta ponien pitää olla entuudestaan toimivia ja tosiaan parin opettaminen vaatii uudenlaisia taitoja. Työhevosharrastajilla on vähemmän noita parivaljakoita (toki muutama on) kun käyttävät lähinnä luokkivaljastusta mikä tekisi parivaljakosta esim metsätöihin hieman levelän kokoonpanon. Mutta apuja saan MW hevospalveluilta ja kursseja on tultu käytä niin Åfeltin/Sidbäckin työhevoskursseilla kuin monella maastakäsittelyn/positiivisen vahvistamisen/ohjasajon kurssilla. Oikein paljon tsemppiä sinne maastoiluun. Kaikenlainen arkuus tuntuu kovin tutulta.

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen postaus ja upea haave! :) tavoitteesi eivät kuulosta mitenkään epärealistisilta, sillä poneillekin voi kouluttaa suunnilleen mitä vain ja Suomessa on onneksi ihan ammatillisiakin eläinkouluttajia saatavilla :D mielellään lukisin tästä parivaljakosta ja heidän kehityksestään lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ponit eivät suinkaan ole haaveen epärealistisin osuus :) ne pystyisivät vaikka mihin. Epärealismia aiheuttaa eniten emäntä pelkoineen ja seuraavaksi raha.. lotossa pitäisi voittaa kaiken lisäksi :D tuolta blogin oikeasta palstasta Wallun kuvasta klikkaamalla pääsee käsiksi aikasempiin ponipostauksiin :)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Yhtään en halua masentaa enkä olla ikävä ihminen, mutta mulla oli epärealistinen haave joka johti siihen, että tätä nykyä hevostelen enää pari kertaa vuodessa. 😃 Mun haave oli, että hyppäisin joskus 120cm esteradan. Rakastin ja pelkäsin hyppäämistä ihan hulluna ja lähes yhtä paljon, mutta erityisesti iän karttuessa pelko vei voiton. En pelkää hevosia yhtään, vaan pelkään että päädytään hevosen kanssa sinne esteen sekaan ja ainakin toinen kuolee tai vammautuu ellei molemmat. En ole hurjapää vaan perusluonteeltani tommosissa asioissa arka ja pelokas ja se on vaan täytynyt hyväksyä. Omistin Pätkä-hevosenkin 7 vuotta ja yritin, mutten päässyt asiasta etiäpäin. Harmittaa ja tuota haavetta ajatellessa tulee vieläkin tyhjä olo, mutta se täytyy vaan hyväksyä että tämä haave ei ollut toteutuakseen. Joku muu sitten toteutuu. Samalla on mennyt ainakin tällä hetkellä vähän kiinnostus koko hevosharrastusta kohtaan, joten pidän taukoa.

  Sun haaveet kuulostaa ihan saavutettavissa olevilta (lottovoittoa lukuunottamatta 😃), joten kovasti tsemppiä treeneihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta mielummin ainakin minä ajattelen, että olenpahan yrittänyt tavoittaa unelmia kuin että en olisi koskaan yrittänyt. Ja tuntuu tutulta tuo perusarkuus ja pelokkuus. Mielummin sitä olisi rohkea ja peloton, mutta näiden kanssa sitä täytyy vain elää (ja haaveilla ^_^ )

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari