Selviäisitkö 72h ilman ulkopuolista apua?


Viranomaiset suosittelevat, että jokainen kotitalous varautuu 3 vuorokauden eli 72 tunnin selviytymiseen ilman ulkopuolista apua. Tällä nettitestillä voit testata miten hyvin selviäisit 72h. 


Kotivara on kotona oleva varasto ruokaa ja juomaa poikkeuspäivän varalle. Kotivaraa tarvitaan esimerkiksi silloin, kun kauppaan ei pääse sairastumisen, auton hajoamisen tai laajan sähkökatkon vuoksi. Kotivara on osa omatoimista varautumista.

Ihminen tarvitsee päivittäin noin 2 litraa puhdasta juomavettä, sekä vettä ruuanlaittoon että hygieniaan. Kotivaran elintarvikkeet kannattaa valita niin, että ne säilyvät hyvin, mutta myös niin että ne maistuvat, sillä kotivaraa kuuluu kierrättää tasaiseen. Itselläni kotivara sijaitsee laatikossa, jonka päällä on lista tuotteista sekä niiden parasta ennen päiväyksistä. Jos jokin tuote on kaapista lopussa, tarkistan ensinnä onko se kotivarassani ja jos otan otan sen käyttöön ja ostan kotivaraan uuden tuotteen. Itse en esimerkiksi osta kotivaraan riisikakkuja, sillä niitä en syö muutenkaan, mutta tattarinäkkärit ja esim kinkkutahna uppoavat :D Kotivarassani on myös keksejä, mutta jostain kumman syystä ne häviävät sieltä usein. Toinen outous on hernekeitto, en liiemmin pidä siitä, mutta jostain syystä ostan sitä aina lihasäilykkeiden oheen. Kotivarassa tulisi huomioida myös lemmikkien ruuat ja välttämättömät lääkkeet. Eläinten osalta pyrin pitämään kolmasosa-tankin sääntöä eli niin rehuja kuin polttoainetta tulee olla varalla vähintään kolmennes. Kotivarassa olisi hyvä huomioida myös paristoradio, taskulamput, varaviratalähde, se millä ruokaa lämmitetään,  käteinen raha, ensiaputarvikkeet ja sammutusvarusteet. 


60 euron varautuminen auttaa jo pitkälle

Oletetaan, että kotoasi kaapeista löytyy hyvä määrä kuivaruokia, mutta haluaisit tehdä jotain konkreettista omatoimisen varautumisen vuoksi. Alla löydät minun kolme ehdotustani, millä pääsee jo pitkälle. 

 1. kokoontaitettavia vesikanistereita (esim prisma 6,95€)
 2. retkikeittimen ja sinolia sekä tulitikut (esim prisma 27,95+ 4,80 +0,50€ )
 3. veivattavan radion, jolla saa kännykkäänkin virtaa (esim wish n. 17€
Yhteensä n.60e


Haastankin sinut lukijani, miettimään mitä konkreettisia tekoja voisit tehdä omatoimisen varautumisesi eteen. Kerro kommentteihin mihin päädyit ja kommentoi vielä uudestaan kun olet tehnyt sen ja halutessasi voit kertoa myös mitä tuo varautuminen maksoi. Oma kokemukseni on se, ettei sen välttämättä tarvitse maksaa maltaita, mutta siitä saatava apu voi olla korvaamaton :)

p.s Norjassa vietettiin 28.10-3.11.2019 kansallista varautumisviikkoa. Tämän linkin kautta voit kurkata millaisia varautumisohjeita norjan kansalaisille jaetaan (englanniksi).

ja täältä voit kurkata muiden kirjoituksia kotivarasta
(yli 20 kirjoittajaa! Eikö olekin upeaa :) )

Tsajut https://tsajut.fi/kotivara-perheen-arkea-helpottamassa/
Jovela eli omavarainen.fi https://www.omavarainen.fi/l/kotivara/
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/…/puutarhurin-kotivara…

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/…/kotivara-arjen…
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/…/kotivara-ja-puutarha…
Saaran lautasella https://saaranlautasella.blogspot.com/…/katastrofi-tai-joku…
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/…/11/maalla-parjaa.html
Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/elaman-pitaa-sujua.html
Trio Miumau ja herra Nilsson https://triomiumau.blogspot.com/…/11/hashtag-72-tuntia.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/11/kotivara.html
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=934
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=933
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/…/kotivara…
Helecleaner https://helecleaner.com/kotivara-kodinhoidossa/
Ihme ituhippi http://ihmeituhippi.com/kotivara
Vauhtihirmun elämää https://blogit.terve.fi/vauhtihirmu…/allergiaperhe-kotivara/
Ihana maatuska https://www.ihanamaatuska.fi/…/lapsiperheen-kotivara…
It's so mysigt https://www.somysigt.com/…/171…/kotivara-poikkeustilanteessa
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2956
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/…/kesarannan…
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/…/kotivarasta-ja-sen…
Kalastaja kuivalla maalla https://morgenstjerna.blogspot.com/…/11/ruokakotivara.html
Vanha rouva Tuomela https://vanharouvatuomela.blogspot.com/…/kotivara-keha…


Kommentit

 1. Aina ajankohtainen täällä Rengon mettässä :). Meillä on oma kaivo, silti muutamassa pullossa on 15 litraa juomavettä äkkitarpeisiin. Pattereita lamppuihin ja radioon on varmaan vuodeksi, tuon sähkön kanssa pitäisi keksiä jotain kestävämpää.
  Polttoainevarasto pitäisi elämä olisi paljon helpompaa kun sahaan ja muihin vehkeisiin olisi kunnon varasto.

  Joulumyrsky 2011(?) jätti viideksi päiväksi ilman sähköjä niin puuhellalla ja kynttilöillä pärjäsin kolmen pienen lapsen kanssa hienosti, pelattiin tulitikuilla sököä eikä kukaan kaivannut telkkaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma kaivo ja erityisesti käsikäyttöinen pumppu on kyllä hyvä juttu :) Mutta niin olisi aggregaatti ja aurinkopaneelitkin.. mutta ehkä jotain päivänä
   http://www.harmaatorppa.fi/2013/10/sahkot-on-vai-sahkoton.html

   Poista
 2. Kiitos tuosta linkistä :) Ruotsissahan jaettiin viime vuonna kaikille kansalaisille varautumisoppaat ja siellä on ihan kouluihin viety varautumistietoa. Tuota norjalainen juttu on itselle uusi, joten kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu Ruotsi oli etunenässä ja sitten Norja, Suomessakin oppaat on tehty (72h) mutta niitä ei olla jaettu kaikille kansalaisille.

   Poista
 3. Otan kopin haasteestasi ja aion hankkia uusia varavesiastioita, kun entiset ovat kulkeutuneet muuhun käyttöön.
  Täytyy tsekata nuo kokoontaitettavat mallit.

  VastaaPoista
 4. Norjan varautumisviikko oli itselleni aivan uutta tietoa, kiitos linkistä.
  Meillä taaperolla on veivattava taskulamppu, veivattava radio olisi varmasti myös kova juttu, muutenkin kuin tosi tilanteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu suosittelen :) Mä tilasin netistä samalla myös naapureilleni heidän pyynnöstään :)

   Poista
 5. Kaupunkilaisena, joka ei koskaan muista ostaa pattereita, olisi oikeasti hyvä hankkia veivattava taskulamppu. Ja retkikeitin. Ja se taitettava vesikanisteri. Kiitos siis vinkeistä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että innostuit tekemään nyt nuo hankinnat :) Toivottavasti niitä ei tarvita, mutta jos tarvitaan niin että silloin ne ovat jo valmiina.

   Poista
 6. Hyvä aihe. Talvi on tulossa ja osassa maata on vielä sähköjohdot ilmassa minkä takia sähköt voivat olla pitkäänkin poikki. Talvella on helppo pärjätä kaksi viikkoa jos vain pakastin toimii, puuhellalla saa ruuan ja kaivosta saa vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella munkin on helpompi selvitä kun pakastin pysyy viileämpänä pidempään. Mutta toki tallissa on aina säkillinen suolaa lihojen säilönnän vuoksi.

   Poista
 7. Veivattava taskulampu löytyy, mutta radiokin olisi hyvä hankinta.

  VastaaPoista
 8. Minulle tuo kotivara on aina ollut itsestäänselvää. Entistä tärkeämmäksi se tuli kun muutettiin maalle.

  Kaapeissa on aina kuiva-ainevarastoa ja tilan useammasta kaivosta saadaan vettä, kylmäkään ei kopaise kun on puuhella, iso uuni ja riihi täynnä polttopuuta. Kaksi saunaa puu-uuneilla ja muuripata turvaa lämpimän pesuveden. Kynttilöitä on aina. Ruokaa voi myös grillata, kaasugrilli on talviteloiltaankin helposti hyödynnettävä vempele.

  Lataushommat onnistuu autossa ainakin niin kauan kuin tankeissa riittää polttoainetta.

  Patteriradio pitää kyllä hankkia, semmoista ehjää ei nyt ole kun muuan poni sen töni lattialle tallissa touhutessaan. Palokunta toimittaa tallille veden, heinää ja rehuja on aina varastossa noin kuukauden tarve.

  Kurjinta olisi koirilla, niiden pakasteruuat olisivat äkkiä huonona jos pakastimet sulavat.

  Suomen oloissa kotivara on huipputärkeä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entistä sähköriippuvaisemmassa yhteiskunnassa tuo kotivara sekä muukin varautuminen on kyllä erittäin tärkeää. Hienoa että teillä siellä on varautuminen noin hyvällä mallilla :)

   Poista
 9. Kampiradio meni kyllä nyt hankita listalle. Kun autossa lataaminen kuluttaa turhan paljon hyötyyn nähden liikkumisvettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kaikki joukolla biltemaan :) https://www.biltema.fi/toimisto---tekniikka/aani/radiot/hataradio-2000041179

   Poista
 10. Tämä on kyllä niin tärkeä asia ja hienoa, miten naapurimaamme ovat asiaa lähestyneet, mitenhän tuo meillä sujuisi?

  VastaaPoista
 11. Kampiradio ois kyllä hyvä. Meillä vaan tuo mies vääntelee kammet poikki, jos antaa sen käsiin ;). Suomessakin saisi kyllä enemmän panostaa näiden asioiden tiedotukseen. Voisi parhaiten mennä kyllä tieto juuri koululaisten kautta koteihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D onneksi tuossa bilteman radiossa on myös patterimahdollisuus ettei tarvi antaa miehelle veivattavaksi

   Poista
 12. 1/3 sääntö rehujen suhteen olisi jotain, mikä minunkin olisi opeteltava. Meillä menään aina ihan säkin loppuun asti ennen tilanteeseen havahtumista. Tosin meisän elukoita voi tarvittaessa ruokkia kodinkuivakaapin voiminkin. Puput, kanat ja koira ovat siitä näppäriä. Mehiläiset pärjäävät onneksi hyvin pitkälle omillaan.

  Useasta kirjoituksesta olen ollut rivien välistä lukevinani, että etenkin me omavaraistelijat olemme tavan hamstereita, joiden puoleen voivat naapuritkin kääntyä zombieapokalysin koittaessa. Kon Marittaja taas saisi kakkahalvauksen pyörähräessään pikakierroksella kaapeissa. Joditablettejakaan kun ei ole onneksi vuoden sisällä tarvinnut trangiasta puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi hamsteriasia on kinkkinen. En itse tykkäisi säilyttää mitään tarpeetonta nurkissa, mutta toisaalta jos mulla on vain ne mitä itse tarvitsen niin en voi harjoittaa mitään vaihtokauppaakaan ja tarpeellisista tarvikkeista tosiaan kyllä haluan pitää varastoa :) Ehkä jos ois paremmin varastotilaa niin vois varastoida järkevämmin sellaistakin mille ei ihan varmaksi tiedä käyttöä.

   Poista
 13. Minulla "kotivaraani" mökillä kuuluu myös polkupyörä, jolla jaksaa polkea lähimpään kauppaa (n 10 km).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin :) ja toivottavasti jonain päivänä ponini ovat niin liikennevarmoja (tai lähinnä minä) niin matkan voisi taittaa ponilla. Tosin lähimpään kauppaan on vähän matkaa ja aika ison tien ylitys, mutta lähitiloilta voisi käydä hakemassa maitoa yms.

   Poista
 14. Meillä on emännän kans aina ollu isohko ns.kotivara,pärjätään ruuan puolesta vähintäänkin 2-3kk
  vaikka sähköt menisi.Meillä on ollut muutamia vuosia säilykkeide teko vehkeet ja niitä on käytetty ahkerasti.Meillä on kunnan vesi ja oma kaivo pihassa.Pieni agrekaattikin löytyy 2 kw minkä voi hädän tullen kytkeä suoraan sähkökaappiin,se riittää välttämättömyyksiin.Puuhellakin löytyy. Patteriradioitakin löytyy kaksin kappalein.Normi lääkekaappi sisältöineen.Polkupyörät löytyy molemmille.Autoihin ei polttoainetta ole varastoituna.Nestekaasua pari pulloa ja nestekaasugrilli keittolevyllä.Eli vnhemman ikäluokan pariskuntana ollaan aina totuttu pitämään hätävaraa jopa vähän liiankin kanssa,vaan on sitten antaa hädänhetkellä vaikka lapsille.

  VastaaPoista
 15. Musta toi laskelma perustarvikkeiden hinnoista on todella oivallinen! Sitä jotenkin helposti jämähtää ajattelemaan "kun on niin kallista ja mistään ei löydä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) toivottavasti edes muutama tekisi kolme itselle tärkeintä hankintaa haasteen innostamana :)

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari