Kahdeksan vuotta kokemusta vuohista, olenko oppinut mitään?


 Instagramin puolella tuli pyyntö kirjoittaa blogikirjoitus vuohista. Kahdeksan vuotta sitten minuun iski vuohikuume ja siitä lähtien, minulla on ollut aina vähintään kaksi vuohta tallissa. Vuoheni ovat suomenvuohia; Irmeli ja tyttärensä Hilma. Irmeli on toinen ensimmäisistä vuohistani ja vaikka se ei ole mikään paras lypsettävä niin se on loistava kuttu, sillä on yksi ominaisuus ylitse muiden. Irmeli nimittäin ei karkaa aidoista. Sille oli kasvatuskodissaan käynyt onnettomuus sähkölangan kanssa ja siitä sille on varmaan pysyvä kunnioitus aitoja kohtaan. Tämän vuoksi minulla on aitoina n 90cm korkeaa verkkoaitaa ja sen sisäpuolella kaksi kierrosta sähkölankaa ja niissä satunnaisesti sähköt päällä. Irmeli on johtajakuttu, joten se on opettanut jälkeläisilleen ja jäljeläisten jälkeläisille aitojen kunnioitusta. Irmelin tytär Hilma uskoo äitiään aitojen suhteen, mutta hihnassa se kulkee nätisti toisin kuin äitinsä ja lypsyllä se käyttäytyy kuin mallioppilas.

Vuoheni syövät kauraa, porkkanaa, kuivattua leipää ja valkuaisrehuna härkäpapua. Tarjolla on myös kivennäistä, suolakivi ja tietenkin hyvää heinää ja vettä. Kuivikkeita vuohet eivät pahemmin kaipaa sillä he kuivittavat itse itsensä heinillä, jotka ovat koskeneet maahan.. hyyi.. ei tätä voi syödä >kuivikkeeksi. Alkuksyksystä toki kuivitan karsinan pohjan hyvin turpeella ja oljella, mutta sen jälkeen he hoitavat loput. Olen rakentanut vuohilleni heinähäkin, jonka alla on kaukalo mihin osa heinistä tippuu heidän niitä nyhtäessä.. tämä ei kuitenkaan ratkaise maahan tipahtavia korsia, joita ei voi enää missään nimessä syödä. Talvisin vuoheni syövät myös kerpuja ja kuusen sekä erityisesti männyn oksien kuoria.

Vuoheni asuvat talvisin tallissa vanhassa saunassa, josta on yksi ikkuna ulos ja yksi verkkoikkuna kanojen puolelle. Vuohi ei tarvitse talveksi lämmintä tilaa, mutta tilan tulee olla vedoton ja kuiva. Yritän pitää vuohet pitkälle syksyyn ulkona, mutta pimeän kura-ajan alettua ne pyrkivät talliin ja ovat ulkoilusta sitä mieltä, että ulkoile yksinäsi. Kuivalla lumikelillä ne tulevat kyllä ulkoilemaan kanssani.

Vuohillani on pihassa pieni aitaus, mutta kesällä ne vuorottelevat ponien kanssa puolen hehtaarin niittylaitumen käytöstä. Pihapiiristä vuoheni eivät lähde vapaaehtoisesti. Puiden kuoriminen ja kiipeily ovat vuohien lempiharrastuksia.

Molemmat vuoheni ovat olleet hyvin terveitä ja poikimiset ovat menneet hyvin. Kerran Irmeli on näyttänyt puhaltumisen merkkejä ja kerran sillä on ollut utaretulehdus. Sairaan kipee vuohi -kirja on mielestäni täydellinen opus vuohien mahdollisiin sairauksiin ja siihen mitä hoitoa ne vaativat.

Kuttujen pitämiseen tarvitaan aitausten ja kuttulan lisäksi muutamia tarvikkeita. Näitä ovat muun muassa lypsypöytä, sähköpaimen, mahdollinen sähköverkko, sorkkasakset, kierrekantiset sadevesitynnyrit, joihin rehut voi piilottaa hiiriltä ja vuohilta sekä sairaan kipee vuohi -kirja, lääkekaappi, heinähäkki ja ämpäriteline. Vuohet availevat kätevästi vaikka mitä salpoja, mutta kierrekantisiin rehutynnyreihin ne eivät ole (vielä) päässeet käsiksi. Liikuteltavalla sähköverkolla voi trimmata pihasta pienempiä alueita, jos ei vaikka jaksa itse siivota puskioita ;)


Molemmat kutuistani ovat lypsykuttuja eli saan tallistani maitoa. Alkuun tein maidosta juustoa, mutta nyt olen laiskistunut sen suhteen ja käytän maitoa kahvissa, valkokastikkessa, kerman korvikeena fetapiirakassa ja viimeisimpänä olen ihastunut vuohenmaitojogurtin tekoon. Molempien kuttujeni maito on miedon makuista, mutta säilytys antaa siihen "vuohenjuuston makua". Jogurtissa tämä vaikutus ei näytä toistuvan vaan jogurtti maistuu kuin tavalliselta turkkilaiselta jogurtilta.

Kommentit

  1. Miehen kotona oli hänen siskollaan lemmikkipukki, Piri. Se karkaili hyppi autojen päällä ja tuhosi kaikki istutukset. Näin minulle on kerrottu. Mieheni on sanonut, että jos otan vuohia meille, hän lähtee! En ole viitsinyt kokeilla onko hän tosissaan!🤣

    VastaaPoista
  2. Kiva postaus! Kaikkea hyvää ja hauskaa koko Harmaan torpan väellä alkaneeseen vuoteen!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari