Pienviljelijän kesätoimet

Jos keväällä pienviljelijä valmistelee asioita kesää varten, niin kesällä pienviljelijä varautuu tulevaan talveen. Kesä koostuu siis eläinten ja ihmisten talviruuan valmistelusta, polttopuiden kuivatuksesta sekä erilaisia rakennus- ja huoltotoimenpiteistä.
  1. Kasvimaan hoito
    Kylvöjen jälkeen alkaa kasvimaan kastelu ja kitkentä. Kuumana ja kuivana kesänä kastelu voi olla työllistävyyden lisäksi haastavaa kaivojen kuivuessa. Kateviljely ja biohiilen käyttö vähentää kastelun tarvetta kasvimaalla, mutta kasvihuoneessa kastelua tarvitaan jatkuvasti, varsinkin jos kasvilaatikot eivät ole maakosketuksessa. Kasvimaan hoitoon kuuluu myös kompostin hoito, harvennus ja tuholaistorjunta.





















  2. Heinäsään kyttäys ja heinätyöt
    Heti kesän alettua alkaa eläinten omistajien heinäsään kyttäys. Heinämaa uudistetaan yleensä neljän vuoden välein, joten toiset maat vaativat kyntöä, äestystä ja kylvöä ja toiset heinän niittoa, pöyhintää, karheelle ajoa ja paalausta tai seipäille nostoa. Nurmesta saadaan kaksi tai kolmea satoa rehua, mutta heinää saadaan vain yksi sato. Heinää voidaan tehdä säilöheinäksi eli muovittaa paalit tai pöyhiä se kuivaksi ja paalata kuivaheinäpaaleja. Kuivaheinäpaalien teko onkin tarkkaa, sillä jos heinä jää kosteaksi alkaa paali kuumua ja homehtua.











  3. Laidunten purkamista ja pystysystä sekä lankojen alustan trimmausta
    Aina ei ole mahdollista pitää jokaisella laidunlohkolla ympärivuotisia aitoja, jolloin kesään kuuluu myös lankojen ja tolppien purkamista toiselta laidunkohkolta ja niiden viritystä uuteen laidunlohkoon. Mutta olivatpa aidat siirrettäviä tai pysyviä, niin pienviljelijä joutuu raivaamaan kasvustoa sähkölankojen alta muutaman kerran kesässä.

  4. Polttopuiden kuivaus ja liiteriin vienti
    Heinä-, elokuussa ulkona kuivuneet polttopuut viedäänl liiteriin tai pinotaan esimerkiksi jonkun katoksen alle.

  5. Marjojen poiminta ja säilöntä
    Pienviljelijän kesään kuuluu yleensä myös marjojen poiminta ja säilöntä. Mansikat aloittavat marjakauden heinäkuun alusta, mustikat ja viinimarjat seuraavat perässä. Osa pakastaa marjat, osa valmistaa hilloja kellariin ja osa tekee mehumaijalla mehuja marjoista. 

  6. Mehiläisten hoito
    Mehiläiset tarvitsevat kesän aikana ennen kaikkea sopivan määrän lisää pesätilaa eli pesän täyttymistä hunajalla täytyy tarkkailla ja tarjoilla uutta tilaa, jotta emo pysyy tyytyväisenä eikä halua viedä yhdyskuntaa parempaan paikkaan. Kesällä mehiläishoitaja tekee myös tarvittavat jaokkeet eli tilaa uuden emon ja ottaa vanhasta pesästä muutaman munitun kehän mehiläisten kera ja rakentaa niistä yli kahden kilometrin päähän uuden yhdyskunnan. Kesäisin mehiläishoitaja vaihtaa myös vanhat emot uusiin. Ja lopulta mehiläishoitaja pääsee myös keräämään, linkoamaan ja purkittamaan hunajaa.

  7. Rakennus- ja huoltotoimenpiteet
    Kesä on myös aikaa rakennusten huollolle ja mahdollisille uusille rakennusprojekteille. Esimerkiksi optimaalinen aika ulkomaalaukselle on toukokuusta kesäkuun loppuun. 















Kesätyöt 2022

Tänä kesänä kasvimaani hoito on jäänyt vähälle ja varsinkin lehtokotilot kurittivat satoani. Laidunlanka- sekä raivaussahajumppaa kesääni kuului sopivasti. Polttopuita varten sain koneet vuokralle niin myöhään, että puut ovat yhä pinossa kuivumassa. Pihamarjat poimin, mutta mansikat ja muistikat ostin. Mehiläispesästä tein yhden jaokkeen, mutta alkuperäisen pesän emo hävisi kummallisesti, joten hankin myös siihen uuden emon. Suurin kesän rypistys oli tallin katon uusiminen. Talli on rakennettu todennäköisesti 1957 ja tiilikatto oli alkuperäinen. Se oli notkolla ja vuosi paikkauksistani huolimatta. Nyt tallissa on aluskate ja sen päällä uusi peltikatto. Samassa yhteydessä ulkohuussini menetti katon, joten uusi huussi tuli ajankohtaiseksi. Tavoite on kyllä vielä rakentaa vanhaankin huussiin uusi katto, jotta saan pitää kompostoivan huussin erottelevan ohessa. Ponien uusi pihattokatos on ehdistynyt myös kesän aikana, mutta valmis se ei vielä ole. Alkukesästä hankin Solikseeni 135cm leveän lieriöniittokoneen ja se helpotti heinätöitä. Vaikka yhä olen monessa vaiheessa riippuvainen muiden koneiden vuokrasta, niin nyt voin itse päättää ainakin heinän kaatoajan. Haaveilen vielä omasta pöyhijästä sekä karhoittimesta. 

Loppukesästä luokseni muutti welsh corgi pembroken pentu Aada. Sen myötä monet asiat ovat vaatineet luovuutta ja aikaa. Rikkaruohojen kitkentä saa Aadassa aikaan hepulin, joten sitä on turha yrittää tehdä yhdessä, mutta esimerkiksi eläinten ruokinta ja vuohien lypsy onnistuu jo hyvin Aadan ollessa vapaana mukana. 

Kommentit

  1. Rakennusten kunnostaminen vie aikaa ja rahaa kaikilta muilta prokkiksilta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari