Lämpöä torppaan


Tämä kirjoitus kuuluu  Sadun ja Heikin luotsamaan omavaraistelijoiden kuukausikirjoitussarjaan.


 Jos et ole lukenut blogiani aiemmin, niin voit kurkata esittelytekstini täältä. Mutta sitten ajankohtaiseen asiaan eli lämpöön. Sitähän me kaivataan nyt talven pakkasten keskellä.  Torppani lämpiää pääosin puilla, mutta tuvassa on yksi irtopatteri ylläpitämässä lämpöä kun allekirjoittanut on muualla kuin lisäämässä puita hellaan. Tuvassa on siis takka ja keittiössä Porin perhemaija. Kovilla pakkasilla lämmitän takkaan aamuin illoin ja päivän lisäilen hellaan puita. Tämä onnistuu silloin kun olen etätöissä kotona. Yläkertaan haaveilen lämmönlähteeksi pientä Högforsin rapid 20 -hellaa. Viertaita varten yläkerrassa on irtopatteri, mutta tänä talvena se ei ole ollut kuin kerran päällä. Hyvät eristeet ja alakerrasta nouseva lämpö on pitänty yläkerran +8 - +14c lämmössä. Yläkerran päädyissä torpassa on ulkovuorilaudoitus ja tuulensuojalevyt, toisin kuin alakerrassa, jossa seinät ovat pelkällä hirrellä. Pakkaset eivät olekaan torpan pahin vihollinen, vaan hirsien välistä puskeva kylmä viima. Sokkelin ympärille kasatut pakkaslumet ja hyvät verhot sekä viltistä ommeltu oviverho auttavat torpan lämpimänä pysymisessä. Kamiinapuhallin levittää mukavasti hellan lämmön ympäri torppaa ja kahvi ja ruoka lämpiävät samalla lämmöllä.

                

Toinen lämmitettävä rakennukseni on sauna, jossa on sähkölämmitys. Saunomisen jälkeen avaan oven saunatupaan, jotta sähköpatteri pääsee tauolle. 

Kolmas tilani kaipaa satunnaista lämmitystä, eli navetassa sijaitseva kanala jakaa verkkoikkunan läpi tulevan kuttujen lämmön, mutta kovilla pakkasilla kytken kanalan ja kuttulan välitilassa olevan eläintiloihin suunnitellun säteilylämmittimen yöksi päälle. Näin kanojen vedet pysyvät sulana. Tavallisesti lämmitin ei ole kuin muutamia kertoja talvessa päällä.

Ulkovuoraus ja lämmitettävien toimintojen yhdistäminen vähentäisivät lämmitystarpeita, mutta en halunnut torppaani jäätyvien vesiputkien mahdollisuutta, joten erillinen saunarakennusa sopii minulle parhaiten. Ulkovuoraus kyllä tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi.

Tänä jouluna sain yhden erityisesti mieltä lämmittävän lahjan, vaikka voi sillä varpaitakin lämmittää, nimittäin aggregaatin.

Alkaneelle vuodelle minulla ei ole mitään uusia projektisuunnitelmia, vaan tarkoitus on jatkaa vanhoja projekteja; viimeistellä pihakanalaa, navetan kattoa ja rakentaa keskeneräinen ponikatos valmiiksi. 

Kevääni alkaa yleensä tällaisilla toimilla ja kesällä projektien lisäksi vapaa-ajan täyttävät tällaiset toimet.

Linkit

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/apilankukka-2023-suunnitelmia/

Maijalassa https://www.maijalassa.com/ensimmaisia-askeleita-kohti-omavaraisempaa-elamaa-tavoitteita-vuodelle-2023/

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/01/meidan-piha-ja-suunnitelmat-2023.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/01/ennatysten-joulukuu.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-1/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-1.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-13-uuden-vuoden.html

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17173

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-2023.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/omavaraistelijan-vuosikello-ja-ajatuksia-vuuesta-2023

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2023/01/02/toiveikas-talvimieli/

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-23-esittely-ja-suunnitelma/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/01/02/tammikuu-23-mika-sinut-lammittaa/


Kommentit

 1. Vastaukset
  1. viä tarvii vähän uusia pesän tiilet ja teetättää sopivat putket läpivientiä vartn :)

   Poista
 2. Minä luovuin kanoista tänä syksynä ja yksi syy siihen oli juuri tuo lämmittämisen tarve ja kalleus. Niitä kannattaisi olla sitten enemmän kuin muutama, ja tuo muiden eläinten läsnäolohan toki auttaa myös lämpötalouteen. Mutta itse joudun nyt ostamaan luomumunani kaupasta, tulee niin paljon halvemmaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on hyvät eristeet kanalassa ja vuohilla pehku, niin ei tarvitse kuin muutamia kertoja talvessa pitää elementtiä päällä. Ja selviäisivät ne ilmankin kunhan tarjoilisi useasti lämmintä vettä.

   Poista
 3. Aggregaatti on loistava, oli varmasti mieluinen lahja :)

  Satu - Tsajut

  VastaaPoista
 4. Puilla lämmittäminen vaatii monta työvaihetta mutta kyllä se kannattaa, tulee ihana lämpö ja pysyy sähkölasku pienenä.

  VastaaPoista
 5. Mulle on kehkeytynyt viimeisen vuoden aikana uusi aktiivinen harrastus: seuraan Torista kamiinoiden ja puuhellojen myynti-ilmoituksia. Vuodessa hinnat ovat nousseet hurjasti ja kysyntä on kiivasta - onneksi sain bongattua loppukesästä yhden tarpeellisen kamiinan meille kohtuuhintaan. Noita Rapid 20 -kamiinoita oli vielä alkusyksystä vähän väliä myynnissä, nyt ei enää ole näkynyt. Ehkä kun tämän hetken hellabuumi taas hiljenee (niinkuin todennäköisesti 1-2 vuoden sisällä taas käy, kuten kaikille buumeille) niin noitakin alkaa taas näkyä markkinoilla. Mulla on haaveissa kans parit tietynlaiset kamiinat, mutta eipä ole niitäkään nyt tarjolla pitkään aikaan ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kanssa seuraan aika aktiivisesti Toria ja on noiden hinnat nousseet. Itselleni kävi niin hyvin, että sain tämän sekä kasvihuoneen kaminan ilmaiseksi roskalavalta.

   Poista
 6. Toivon, että ei ole tulossa mitään ihan hirvittäviä paukkupakkasia, jotta selviät mahdollisimman paljon vain puulla lämmittämällä talven yli. Mikä tai minkälainen kamiinapuhallin sinulla on? Kivaa tammikuuta Haarmaaseen torppaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pakkaset haittaa, vain kylmät tuuliset päivät viilenevän torpan. Kamiinapuhaltimeni on ihan tavallinen nelilapainen puhallin.

   Poista
 7. Lämpöä torppaan myös täältä. Kyllä ne tuuliset säät vaan tuntuu viilentävän torpan kuin torpan. Kova tuuleton pakkanen on helpompi vastus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin se on. Vierestä kun kaadettiin metsä, niin tuulet ovat erilaiset...

   Poista
 8. Tsemppiä tuulisiin päiviin! Meidän väliaikaiskoti on peltoaukealla lähellä merenrantaa ja täällä tuntuu välillä tuulevan joka suunnasta yhtä aikaa! Tehokkaasti talo viilenee myrskypäivinä, ja tuntuu että niitä on tässä riittänyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulisina päivinä toivois kasvihuonetta tormpan päälle :D

   Poista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari