Satokausi 2023



Satokausi ei ollut kovin tuottoisa tänä vuonna.  Alkukesän kylmä ja kuiva keli sekä loppukesän kosteudesta nauttineet lehtokotilot verottivat satoa. Välillä tuntuu, ettei edistystä kasvimaan suhteen tapahdu, mutta on jotain asioita mitä en osannut ennen.

Eli mitä en osannut ennen?

En osannut kasvattaa kaaleja. Nyt osaan esikasvattaa kaalintaimet, lisätä niille keskellä kesää rutkasti ravinteita ja kääriä ne kaaliverkkoon, mutta seuraavaksi pitää keksiä miten suojelen kaalini lehtokotiloilta. 

Aiemmin en osannut hapattaa papuja. Tänä syksynä hapatin myös ensimmäistä kertaa kukkakaalia ja kesäkurpitsaa. Pistin myös omenaviinietikan tekeytymään ensimmäistä kertaa.

Aiemmin en osannut säilöä tomaatteja eli tehdä tomaateista pastakastiketta.

Aiemmin luulin, että pinaatti kuin pinaatti, mutta nyt osuin vahingossa lajikkeeseen, joka tuottaa satoa koko kesän. 

Tänä kesänä opin, että mansikkataloni alaosa ei ole tarpeeksi tiivis. Tiedän nyt miten tiivistää sitä ensi kautta varten.

Aiemmin en osannut myöskään lannoittaa purjoa tarpeeksi.

Olen myös oppinut olemaan kasvattamatta kasviksia mitä en käytä. En esimerkiksi viljele retiisiä, kurpitsoja tai mangoldia.

Mutta mitä haluaisin vielä oppia?

Haluaisin hedelmäpuistani runsasta satoa. Tähän ehkä auttavat vain aika ja lannoitus.

Haluaisin myös onnistua sipulien ja auringonkukkien kanssa. Sipuli kaipaa hiekkaista multamaata, ei paljoa lannotteita, mutta alkukesästä se kaipaa kosteutta, mutta ei kuitenkaan liikaa, ettei se mätäne. Hiekkaista multamaata tontillani ei ole, mutta ainoan kerran kun sipulini kasvoivat kokoa, kasvatin niitä paikassa johon sadetin ei kunnolla yllä, eli kokeilen tuota kohtaa ensi vuonna uudestaan. Auringonkukkien kanssa olen onnistunut esikasvatamalla, mutta tilaa esikasvatuksiin ei ole niin paljon kuin haluaisin, joten ensi vuonna kokeilen sekä aikaista kylvöä harson alle, että esikasvatusta.

Ennen kaikkea haluaisin onnistua juuresten kasvatuksessa ja siihen lienee avain oppia varautumaan erilaisiin sääilmiöihin sekä tuholaisiin. Lisäksi haluaisin perustaa kunnollisen yrttipenkin. Täyteen sellaisia yrttejä joita oikeasti tulee käytettyä. 

Tänä vuonna vadelmat eivät tuottaneet satoa lähes ollenkaan. Karviaissato meni ponien suihin ja lantut sekä kaskinauriit eivät itäneet. Papujen suhteen olen jo oppinut, että niitä voi kylvää myöhemminkin uusiksi ja nyt jouduinkin kylvämään ne lopulta neljään kertaan. Viimeisellä kerralla viritin kaaliverkon nitomalla kiinni papumaan kehikkoon, eikä hiiri päässyt enää kaivamaan siemeniä ylös ja lopulta sain ihan hyvän papusadon.

Kesäkurpitsan suhteen voisin kokeilla hiukan eriaikaista kylvöä, etteivät kaikki kypsyisi samaan aikaan. 

Varastointi 

Säilön satoani kellariin ja yhteen A++ arkkupakastimeen.  Sain lahjaksi viime kesänä hyötykasvikuivurin, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi kuivata sillä mitään.

Kellariin säilön perunat laariin ja muut juurekset turpeeseen. Hillot ja pastakastikkeet pikaumpioin lisäämällä kiehuvat tuotteet suoraan uunista nostettuihin kuumiin purkkeihin. Kannet napsahtavat tällöin helposti lommolle. Marttojen mukaan massan jäähtyessa sen tilavuus pieneen ja siitä syntyy purkkiin alipaine, joka sulkee kannen tiiviisti. Purkin sisälle syntyvä alipaine estää happea käyttävien bakteerien elämisen säilykkeessä.

Tämän lisäksi hapatan kellariini. Aiemmin olen hapattanut vain papuja, mutta nyt valikoima on kasvanut.
Tulevaisuudessa haaveilen omistavani myös painekattilan, jolloin saisin umpiointua myös lihaa.
Täältä pääset lukemaan lisää hapatuksistani ja täältä syksyn kuulumisista.

Käypä lukaisemassa myös muiden omavaraisblogistien sato- ja säilöntäkuulumiset!

Kasvuvyöhyke 1

Kakskulma https://kakskulma.com/sadonkorjuu-2023/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2023/

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/10/suuntanaomavaraisuus-lokakuu-2023.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/10/suuntana-omavaraisuus-lokakuu-2023.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/10/kerailya.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/10/sadonkorjuun-jalkeen-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-10/

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kohti-ruokaomavaraisempaa-talvea

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/10/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-10.html

Evil dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17630 

Kasvuyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/10/unelmana-omavaraisempi-elama-syyskylvot.html

Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/sadonkorjuun-jalkeen-suuntana-omavaraisuus/ 

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/10/02/lokakuu-23-sadonkorjuu/

Kommentit

  1. Hapattaminen on taito, jonka haluaisin oppia. Isovanhempien kanssa teimme usein hapankaalia, mitään muuta en ole hapattanut. Enkä siis ikinä yksin. Jostain syystä hapattaminen ja umpiointi ovat asioita, jotka jännittävät paljon, pelkään hommaavani ruokamyrkytyksen koko porukalle.

    Kylvin pavut vain kolmesti ja jäin ilman satoa, sinnikkyyttä siis lisää tänne :D Auringonkukkien kanssa onnistuin tänä vuonna sattumalta, en ymmärrä miten ne ovat niin tavattoman vaikeita minulle. Niiden kanssa olisi kiva onnistua uudelleenkin.

    VastaaPoista
  2. Minäkään en ole vielä koskaan onnistunut auringonkukkien kanssa. meillä on savimaa ja siinä kasvaa sipuli hyvin, joka vuosi on komea sato. Yhtään hiekkaa en ole lisäillyt mutta kompostilla olen parantanut multaa.

    VastaaPoista
  3. Joka vuosi sitä jotain uutta oppii. Ainakin juurikin noita mainitsemisiasi asioita. Mitä kannattaa ja mitä ei kannata viljellä.

    VastaaPoista
  4. Minä ja pieni ruokakuntani emme käytä kovin mutkikkaita aineita ruokiin enkä osaa ruokaa laittaakaa tai en ole siitä kiinnostunut. Mutta on pari juttua, joita käytän ja joita voisin viljellä: sipulit ja valkosipulit. Mutta hiekkamaata ei minullakaan ole.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Heitäpä alla olevaan laatikkoon kommentti tai kysymys, ne ilahduttavat emäntää.
p.s Emäntä tykkää sinuttelusta, eli muodolliset teitittelyt voi unohtaa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari