Pienviljelijän syystoimet

 Kirjoitin aikaisemmin postaukset pienviljelijän kevättoimista ja kesätoimista. Nyt vuorossa olisi syksyn toimet:

Pienviljelijän syksyyn kuuluu sadonkorjuuta ja säilöntää. Itselläni se tarkoittaa esimerkiksi pinaatin pakastusta, perunoiden ja juuresten nostoa, papujen hapatusta, pastakastikkeiden valmistusta ja kellariin vientiä. Lisäksi syksyyn kuuluu marjojen poimintaa, mehustusta ja hillojen valmistusta.  Syksy tarkoittaa myös hunajan keräämistä mehiläispesistä ja mehiläisten talviruokinnan aloitusta. Myös varroapunkin myrkytykset tehdään syksyllä. Syksyllä tapahtuu myös mahdollisest syysteurastukset, joita itselläni ei näillä näkymin tänä vuonna ole.

Talveen tarvitsee varustautua myös pihan siivouksella. Pitää viedä monia asioita sään suojaan, keriä puutarhaletjut pois lumenluonnin tiletä ja aitauksia pitää myös tarpeen mukaan vahvistaa. Minulla ei ole talvilankoja aitauksissani, joten esimerkiksi ponit eivät saa talvella sähköiskuja langoista. Vahvistusta kaipaavat kasvimaan kohta, johon ponien tekee mieli nojailla talvella.  Haravointia en harrasta kuin yhden ison pihavaahteran alta, muutoin käytän ruohonleikkuriani lehtien silppuamiseen, mutta yleensä vasta keväällä.

Talveen pitää varautua myös eläinten osalta. Haen pihaani heinäpaaleja, kuiviketta ja olkipaaleja ja aloitan kestopehkujen valmistamisen. Ponien ötökkäloimet pitää pestä ja pakata säilöön ja sadeloimet pitää kyllästää hyvissä ajoin. Kesällä en kerää lantaa laitumelta, mutta syksyn tullessa alkaa lantalan täyttö. 

Lehtokotilot ovat vallaneet asuinalueeni ja koska ankkoja ei ole voinut pitää vapaana, kuluu aikaani myös niiden keräilyyn. Ponit pitävät laitumen ja pihan nurmet kivan lyhyinä, mutta pusikot täytyy raivata raivaussahalla. Haluan jättää lehtokotiloille mahdollisimman vähän hyviä talvehtimispaikkoja.

Kasvimaalla marjapensaat ja hedelmäpuut kaipaavat hyvissä ajoin syyslannotuksen ja kasvimaata olisi hyvä ehtiä valmistella muutenkin kevättä varten. Kasvihuoneen siivous on myös syksyllä ajankohtaista.

Torppakin tarvii syyshuoltoa eli syksyllä aloitan kärpäs- ja hiiritorjunnan sekä ikkunoiden tiivistyksen ja oviverhojen asennukset. Suljen myös sokkelin kissanluukut ja haen lumilapiot paikoilleen. Huussi(e)n ja kompostin tyhjennyksen teen myös tarpeen mukaan syksyllä. Torpan lisäksi auto ja traileri varautuvat talveen renkaidenvaihdon merkeissä.

Tänä vuonna syystoimiin kuuluu vielä ankkojen talviasumuksen valmistelua, myrksytuhojen eli 8 puun siivousta ja viimeisiä polttopuiden liiteriin siirtoja. Traktorikatokseen lisäsin hieman seinämää tänä kesänä ja niittokoneen väliaikaisen katoksen uudistin vähän paremmalla väliaikaiskatoksella. 

Mitäs toimia kuuluu sinun syksyyn?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ottaisitko itsellesi lampaita?

Mehupullojen pesu

DIY maakellari