tiistai 7. syyskuuta 2021

Miten pienviljelijä voisi varautua sään ääri-ilmiöhin?

Sään ääri-ilmiöt ovat korostuneet niin Suomessa kuin maailmassa ilmastonmuutoksen seurauksena. 


 Yhä useammin törmäämme kuiviin kausiin tai koviin rankkasadekausiin, ukkosmyrskyihin, lumettomiin talviin sekä kylmiin kesiin. Uusi normaali tuntuu olevan se, että sää ei ole normaali. Näin ollen pienviljelijänkin on hyvä miettiä mitä varautumiskeinoja sään ääri-ilmiöihin voisi olla.

Viime kesästä tuttu kuumuus ja kuivuus vaikuttivat monen viljelyksiin.

Kuumuus ja kuivuus

 • Kuivuuteen voi varautua lisäämällä kasvualustaan biohiiltä. Biohiili sitoo kosteutta ja toimii muun muassa mikrobihotellina.  Tehokas mikrobitoiminta lisää kasvin ravinteiden saantia. Biohiili luovuttaa siis kasvien juurille ravinteita ja vettä ja näin biohiili pitää huolta kasveista kuivana aikana.
 • Varjostus on yksi tapa hallita auringon polttaaa paahdetta. Onko sinulla kasvihuoneessa varjostusverhot, entä kasvimaalla?
 • Kasteluvettä on hyvä kerätä talteen kuivia kausia varten ja muistaa myös, että kastelua ei kannata tehdä paahteessa vaan aamulla aikaisin tai illalla myöhään, jotta vesi ei haihdu suoraan ilmaan.
 • Myös kateviljelylyllä voidaan edistää veden imeytymistä maahan ja vähentää sen haihtumista maasta.

Kesät voivat olla myös erityisen kylmiä, jolloin kasvit eivät myöskään kukoista. Miten pienviljelijä voisi varautua kylmyyteen?

Kylmyys

 • Kasvihuone on yksi tapa luoda pienelle alueelle suotuisa viljelyilmasto. Aiemmin kasvihuone sijoitettiin aurinkoiselle paikalle ja se riitti, mutta nyt kasvihuonetta olisi hyvä pystyä tarvittaessa viilentämään sekä lämmittämään. Oma kasvihuoneeni sijaitsee varjoa tuottavan omenapuun katveessa ja sen lämmityksestä vastaa pieni Högforsin kamina. Lisäksi tiilisokkeli ja tiililattia varastoivat hiukan lämpöä.
 • Kasvimaalla kylmyyttä voi hillitä hallaharsoilla, jotka ikävä kyllä eivät ole kovin pitkäikäisiä. Oletko sinä törmännyt johokin kestävään harsomerkkiin tai onko sinulla jokin kätevä harsojen säilytyskeino?

Rankkasateet 

 • Ojat tarjoavat esimerkiksi monille hyönteisille suojavyöhykkeen pellon laidassa, mutta toimivien oja- tai salaojaverkostojen arvon huomaa vasta kun kunnon rankkasateet iskevät. Sateella onkin hyvä seurata veden kulkureittejä ja sitten suunnitella tarvittavia ojia ohjaamaan ylimääräiset vedet pois talojen, kulkuväylien ja kasvupaikkojen kohdilta.
 • Viherkattojen yksi hieno ominaisuus on kyseisten hulevesien hallinta. Se pidättää osan sadevesistä ja hyödyntää sen viheralustan kasvuun. Viherkaton ansiosta vesi tulee hitaammin alas ränneistä, ja paikallinen tulvariski pienenee.
 • Rankkasateet voivat tulla ennalta arvaamattomista suunnista, joten uudisrakentamisessa ja remontoinnissa olisi hyvä miettiä olisiko pidemmät räystäät tulevaisuuden kannalta hyvä ratkaisu. Räystäillä ei suojata suoranaisesti pienviljelyä, vaan viljelijöiden rakennuksia.

Oheisilmiöt

 • Erilaiset tuholaiset ja vieraslajit hyötyvät sään ääri-ilmiöistä ja siten haittaavat pienviljelijöiden arkea. Olen näin alkuun opiskellut erilaisista kasveista, mutta yhä useammin tuntuu siltä, että pitäisi opetella myös paljon enemmän kasvitaudeista ja tuholaisista. Ehdottakaapas kommentteihin jotain hyvä luonnonmukaista tuholaistorjunta kirjaa tai muuta yleistä kasvitautiopasta.
 • Pölyttäjäkatoon olen varautunut omalla mehiläispesällä ja niittylaitumella.
 • Kuivuus ja pitkät hellejaksot voivat lisätä maastopalojen leviämistä. Maastopalojen leviämisen estäminen omalle tontille taitaa olla suostuisessa säässä mahdoton tehtävä, joten silloin varautuminen kannattaa keskittää evakuointisuunnitelman tekoon. Naapurikylässäni oli tänä (kuivana ja kuumana) kesänä maastopalo ja ennen kuin se saatiin hallintaan ehdin jo miettiä eläinten pakkausta ja sijoituspaikkaa kaverini tallilla. Itselläni kaikki eläimet mahtuvat kuljetuskalustooni, mutta jos savu on sankka ja elämet panikoivat voi lastaus  olla normaalia haastavampaa. 

Yleinen keino varautua sään ääri-ilmiöihin on perinteinen "ei kaikkia munia samaan koriin" -keino eli kasvien lajikkeiden valinnassa kannattaa valita useita eri lajikkeita ja sijaintipaikkojakin on hyvä mahdollisuuksien mukaan hajauttaa.  

Kerrohan kommentteihin miten sinä olet varautunut sään ääri-ilmiöihin?


maanantai 2. elokuuta 2021

Omavaraisuutta vuodelle 2021 osa elokuu

Tee-se-itse kellarini on ollut käytössä jo useamman vuoden, mutta sen ulkoverhoilu ei ole edistynyt. Nyt sen muuraus on liikahtanut pari riviä eteenpäin.

Verhoilusta ei tule superkaunista, sillä sitä ei muurata kokonaan ympäri, vaan jokaiselle seinämälle tulee erillinen (kiero) verhoilu ja kulmiin ajattelin tilata peltiset kulmalistat. Saa nähdä kuinka hurjalta kulmalistat näyttävät. Mutta tällaista tämä on, kun on varaa tehdä aina vähän kerrallaan, eikä kerralla kunnolla. Pidän kuitenkin sitä arvokkaana, että olen voinut käyttää kellariani jo useamman vuoden. Osa ihmisistä säästäisi ja tekisi rakennukset kerralla kunnolla ja opiskelisi tekniikoita ennen. Itse teen ja kokeilen vähän kerrallaan. Lopputulos ei ole välttämättä se silmiä hivelevin, mutta näillä mennään ja ehkä opinkin muurauksesta jotain matkan varrella :)

 
Haketarhan uusiminen ja ponikatoksen teko on edennyt pohjatöiden verran eteenpäin. Seuraavaksi odotan vuokralle haketinta ja työmiestä katoksen katon tasaukseen. 


Polttopuita varten sain vuokralle klapikoneen ja nyt ovat polttopuut vihdoin kuivumassa. Heinääkin tuli lainapelloilta noin puolet enemmän viimevuotiseen määrään verrattuna. Kuivaheinän säilöminen pyöröpaaleissa ilman latoa on se seuraava haaste.

Kaksi viime keväänä kuoriutunutta tipua muutti naapuriin ja tämän kevään hauska pikku kukkokin sai uuden kodin.

Kulunut kesä on ollut kasvimaalle haastava. Itämisprosentti on ollut ennätyksellisen alhainen ja uusintakylvöjä tein ainakin kolme kertaa. Kasvihuoneessa lämpöjen nousu on aiheuttanut tomaateille latvamätää, joten tomaattisadostakin tulee pieni tänä vuonna. Kaalit ja pensasmustikat ovat voineet ehkä parhaiten kaikista. Hedelmäpuista ei tule tänä vuonna satoa ja juureksista ei näytä tulevan pahemmin kellariin asti satoa.


Suurin muutos torpan arkeen on tullut uuden perheenjäsenen myötä. Nimeä hänellä ei ole vielä, joten ehdotuksia otetaan vastaan :)

Täältä voit lukea muiden omavaraisblogistien kuulumisia sekä heidän tavoistaan säilöä.


Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2021/

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-8-maakuoppa/

Setaankaaria ja serpenttiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/08/vinkkeja-talouskellarin-kayttoonottoon.html

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/08/kellari-ja-tila-talvisailytykseen.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-8/

Caramellia https://caramellia.fi/elokuu-2021/

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/08/kurkkuresepti.html

Mikä itä https://mikaita.fi/?p=807

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/08/sato-talteen.html

Vyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/perukellari-ja-sailonta/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/202108unelmana-omavaraisempi-elama-sailonta_0743133561.html

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/2021/08/02/elokuussa-kerromme-kellareistamme-ja-sailonnasta/ 

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/08/02/elokuu-21-kellarit-ja-sailonta


tiistai 27. heinäkuuta 2021

Pientilan töitä helpottavaa konevoimaa

Olen reilun vuoden verran tutkinut eri vaihtoehtoja millä laitteella helpottaisin tämän pikkuisen tilani voimaa vaativia töitä. Tähän mennessä olen lainannut ja vuokrannut niin konevoimaa kuin miesvoimaa. Vuokrakoneet pelittävät hyvin, mutta usein saan odotella ja sumplia eri aikatauluja yhteen. Ison traktorin hankinta ei näin pienellä tontilla ole järkevää, eikä sille löytyisi tallitilaakaan.

Mönkijää olen lainannut nyt kesän verran ja se on helpottanut arkea. Lannat, laidunvedet ja hakepuut ovat kulkeneet kätevästi mönkijän kärryllä ja mehiläispesän laatikko ja laitumen siemenviljasäkki kulkivat myös mukavasti mönkijän nokalla. Mönkijä & kippikärry -yhdistelmän kätevä puoli on ollut yhdistelmän koko. Mönkijä on mahtunut talliin ja sillä on mahtunut kulkemaan pihassa melkein mihin tahansa kohtaan. Sen vinssistäkin on ollut iloa, mutta yksi asia mihin mönkijä ei tuonut apua, oli nostelu. Katselin myös pieniä etukourmaajia, mutta niiden pienet renkaat sopivat mielestäni paremmin tasamaalle ja tämähän tontti on täynnä kiviä ja syksyn tullen myös täynnä mutaa, joten tämän vuoksi yhä useammin selailin mönkijätraktoreita eli pientraktoreita. 

Suomesta saa uutena muutamaa eri merkkiä pientraktoreita. Niistä ylivoimaisesti suosituin on Solis. Tutkiskelin kaikkia vaihtoehtoja ja lopulta päädyin ostamaan Solis 26.

Tässä se nyt on matkalla kotiin :)
Soliksen teknikset tiedot

Tällaiseen pientraktoriin on Suomesta saatavilla  mm. auroja, äes, pöyhijä, niittokone, niittomurskain, takalevy, takakauha, lumilinko, klapikone ja syksyllä 2021 kuulemma myös Soliksen oma paalain.

Seuraava oma hankintani ovat trukkipiikit etukuormaajaan ja vetokuula-adabteri perään sekä talven tullen lohkolämmitin ja perälevy. Olen aiemmin hankkinut itselleni mönkijän kippikärryn ja tällä yhdistelmällä voin siis kärrätä lantaa ja siirrellä niin heinäpaaleja kuin kuivikkeita talliin.


Tässä allekirjoittanut ihastelee uutta kultaansa :D

maanantai 7. kesäkuuta 2021

Omavaraisuutta vuodelle 2021 kesäkuu

Kevät on soljunut eteenpäin tavalliseen tapaan. Olen saanut haravoitua laitumen kakkakasat pois ja tyhjennettyä suurimmat osat tallin pehkuista. Metsuri kävi kaatamassa kaksi pihapuuta ja isä kävi talkoilemassa oksia kokkoon. Laitumen reunoille sain apuja myrskytuhojen siivoukseen ja pihaan tilasin kasan leppää haketusta varten. 

Ponikatos on nytkähtänyt eteenpäin sen verran, että veljeni kävi katkaisemassa seinätolpat oikean pituisiksi. Kasvihuoneen laitoin kesäkuntoon ja kasvimaalle tein kylvöt ja istutukset. Perunamaa piti tehdä toisaalle tuosta noin vain, mutta taisin unohtaa, ettei tähän kivimäkeen tehdä mitään tuosta noin vain. Joitakin kiviä sain liikkumaan lainamönkkärin avulla,mutta vielä on perunat laittamatta maahan.

Hilma kilisteli toukuun alussa yhden kuttukilin ja yhden kilipukin.  Lainapeltoon sain apuja maan käännön verran ja sitten saapastelin sitä ympmäri pienen kylvökoneen kanssa. Samalla tein paikkakylvöjä pihatarhoihin. Nyt vain odottelen heinän kasvua.

Alkukesän suunnitelmissa on haketarhan uusiminen ja ponikatoksen pohjan täyttö, mutta niihin tarvitsen ulkopuolista apua, joten niitä en voi aloitella itsekseni. Odotuksen alla on myös klapikoneen vuokraus ja kantojyrsintä, jotta saan päärynäpuulle paikan kasvimaalla :)

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2021/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-6-mokki/

Kakskulma https://kakskulma.com/omavarainen-puutarhassa/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/06/lopulta-juurruin-minakin.html

Vyöhyke 2

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/06/omavaraistelupuutarhailuni-historia.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/06/kesakuu-2021.html

Keltainen kahvipannu https://keltainenkahvipannu.blogspot.com/2021/06/ruokaa-omasta-maasta.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/06/sukuvika.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/06/helppo-hyotytarha-omavaraisuus.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-6/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisuus-osa-6.html

Metsä Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/06/07/mika-ajaa-kohti-omavaraisuutta/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=774

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/06/taustoja.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21274

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/06/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/meidan-ajan-lapileikkaus/

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=682

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/06/07/kesakuu-21-omavaraisteluni-tausta/

maanantai 3. toukokuuta 2021

Omavaraisuutta vuodelle 2021 toukokuu

Kasvihuoneeni viimeinen silaus eli sadevesikouru on vihdoin paikoillaan.

Nyt kasvihuoneessani on kaikki tarvittavat: seinät, ovet, katto, lattia, listat, kamiina, kasvatuslaatikot, yrttihyllyt ja sadevesien keräämiseen ränni. Tämän kunniaksi päivitin  kasvihuoneen rakentamisesta kertovaa postaustani :)Pääset lukemaan sen tästä. Kasvihuoneen kaminasta löydät oman postauksen täältä.

Kasvatan kasvihuoneessani pääasiallisesti tomaattia ja basilikaa :) toki hyllyillä kasvaa myös muita yrttejä ja välillä ruukuista löytyy muitakin kasviksia, mutta pääasiassa kasvihuone on talvea varten säilömieni pastakastikepurkkien valmistusta varten. Nautin kovasti kun talvella saan nakata valmiin pastakastikepohjan purkillisen ruuan sekaan. Kuva kasvihuoneestani keväältä 2020
 

Nämäkin kuvat ovat kesältä/syksyltä 2020
 
Tässä se kauan odotettu sadevesikouru nyt on :)

Kurkkaa muiden omavaraisbloggaajien postauksia kasvihuoneista ja kasvihuonehaaveista sekä muista projektien etenemisistä :)

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kasvihuoneikkunoista/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-5-kasvihuone/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/05/kasvihuoneunelmia.html

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2021.html

Toivola puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/05/haavelua-kasvihuoneesta.html

Kasvuvyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/05/toukokuu-2021.html

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/05/kausarin-halpa-mutta-toimiva-versio.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/05/nayton-paikka.html

Keittiössä, kotona ja puutarhassa https://blogit.meillakotona.fi/keittiossakotonajapuutarhassa/suuntana-omavaraisuus-kasvihuone/

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/05/siemenet-valmiina-kevaan-kylvoihin.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/?p=4858

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21188

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/05/kasvihuoneet.html

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Caramellia https://caramellia.fi/toukokuu-2021/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/05/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-3.html

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/05/03/kasvihuone-vai-ei-kasvihuonetta-jahkailun-ennatyksia/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=755

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-5.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/kasvit-niin-huoneessa-kuin-pihalla-toteutuneet-ja-haaveissa/

Kasvuvyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=681

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/05/03/toukokuu-21-kasvihuone/

maanantai 5. huhtikuuta 2021

Omavaraisuutta vuodelle 2021 huhtikuu

Kompostointi

Tänä talvena lämpökomporiini on tullut ennätysmäärä tavaraa ja se pysyikin sulana suurimman osan talvesta. Veikkaukseni mukaan, se oli jäässä vain viikon tai kaksi ja nyt se pöhisee mukavasti. Kasvimaan kompostialue on nyt talvehtinut ensimmäisen kerran ja hieman kävin sitä jo pöyhimässä, mutta keskeltä se on vielä jäässä.
Innolla odotan, että pääsen käyttämään näiden molempien kompostialueiden tuottamaa "omaa" multaa :) 

Esikasvatus

Omistan vain kaksi etelän suuntaan osoittavaa ikkunaa. Toinen niistä on kylmän eteisen ikkuna ja toinen on saunan noin 40cm leveä ja 150cm korkea ikkuna eli ei järjin hyvät esikasvatustilat. Ja koska tilaa ei ole muutenkaan paljon, niin aloitan esikasvatuksen myöhään ja pienellä määrällä.

 Esikasvatus tapahtuu pyykkitelineellä viidellä eri kerroksella. Kutsun niitä viiden kerroksen väeksi :P

Kasvimaalla on lähes lumetonta, mutta taustalla laitumella on vielä vähän lumipeitettä.Pääsiäinen

Pääsiäinen meni lepikkoa siivoten, kuttulan pehkua tyhjentäen, tipuja katsellen ja laitumen kakkoja kasaan rapsutellen. 

Ponit ottavat aurinkoa
Työnjohto seuraa työläistä.Riemullista pääsiäistä toivottaa Harmaan torpan väki!
Käväisepä lukemassa muiden edistymisistä ja kompostoinnista:
  

Vyöhyke 1

Vyöhyke 2

Vyöhyke 3

Vyöhyke 4

Vyöhyke 5

Vyöhyke 7

 

tiistai 23. helmikuuta 2021

Hevosten ruokinta-automaatti

 Kukkani nyörit eivät antaneet periksi varsinaiselle ruokinta-automaatille, joten ostin ruokinta-ajastimen. Onneksi hevosille ei ole pahemmin eroa tippuuko heinät kaapista vai putoaako aamuyöstä katosta ylimääräinen heinäpussi.

Edylle riitti pari harjoituskertaa heinäpussin tipautuksesta, mutta Wallua katosta tipahtava pussi epäilytti hieman enemmän. Nyt molemmat ovat kuitenkin tottuneet aamu neljän ylimääräiseen heinätarjoilluun.

Pihatossa ajastimen voi asentaa porttiin, jolloin tiettyyn aikaan portti aukea ja hevoset pääsevät alueelle, jonne on viety etukäteen heinät.

Feed-X:in ajastimet eivät vaadi sähköä eli ne toimivat väännettävän munakellon tavoin. Ajastimia on kuudelle ja kahdelletoista tunnille. Perusajastimen saa Kirahvi Oy:stä reilulla 150 eurolla. Erilaisiin tarpeisiin ajastimia löytyy vajaaseen 400 euroon asti.

Ajastimen koukusta lähtee kaksi eri köyttä. Yksi menee katon kautta Edyn pussille ja toinen Wallun heinäpussille. Ajastin on rakennettu 2kg kuormalle, mutta kuormaa voi keventää lisäämällä väliin väkipyörän.